Nu ik het voetbal op televisie moet volgen, valt het me pas op: we zijn inmiddels zo’n kelderclub, dat zelfs verslaggevers niet eens meer weten welke club ze van commentaar voorzien. Dordrecht’90 bekt kennelijk lekkerder weg dan FC Dordrecht. Het valt ook niet mee om de naamswijzigingen van Dordrecht allemaal te onthouden.

FC Dordrecht, DS’79, Dordrecht’90, SVV/Dordrecht’90 en weer terug naar FC Dordrecht. Dordrecht is in de voetbalwereld niet de enige club die regelmatig het briefpapier moest vervangen. In steden als Den Haag, Oss en Almere kunnen ze erover meepraten. Ruzies, fusies of geldschieters, er was altijd een reden om van naam te veranderen. Zo was je fan van Omniworld, een dag later moedigde je Almere City aan.

Nieuwe naam en logo

In 2002 werden we als supporters uitgenodigd voor de presentatie van de nieuwe naam en het nieuwe logo. Na alle veranderingen gingen we terug naar FC Dordrecht. Ik vond het helemaal niks. Dat had niet met de naam te maken, FC Dordrecht is prima voor een voetbalclub uit Dordrecht. Het zat me vooral dwars dat de club destijds officieel pas dertig jaar bestond en al vier keer van naam was veranderd.

Mijn kritiek werd beantwoord met de mededeling dat er een enquête was geweest en dat iedereen het een goed idee vond. Ongeveer hetzelfde argument dat ik er thuis ingooide als ik iets nieuws wilde: “Want iedereen in mijn klas heeft dat.” Ik kende niemand die deze vragenlijst had ingevuld, kennelijk was het alleen rondgegaan op het communicatiebureau dat de opdracht had binnengesleept.

Slogan

De reclameman kon zijn trots haast niet verbergen toen hij de nieuwe slogan onthulde: “De club die bij elkaar past.” Een verhaal over saamhorigheid ondanks de verschillen volgde. Dat het grammaticaal nog harder rammelde dan onze verdediging, daar werden geen woorden aan vuil gemaakt. Sociale media bestond toen nog niet, in plaats daarvan prijkte de zin op de stadsbussen die door onze stad reden. Elke keer wanneer ik de bus voorbij zag komen, schaamde ik me kapot.

Het bureau dat met deze slogan kwam, is inmiddels ter ziele, tezamen met de loze kreet die het had verzonnen. Aan de naam FC Dordrecht ben ik, in tegenstelling tot een aantal verslaggevers, al jaren gewend. Eerdaags zal er misschien weer een nieuwe naam volgen, zeker nu de club op zoek is naar investeerders. Zal je zien dat we op ESPN (over naamswijzigingen gesproken) eindelijk consequent FC Dordrecht worden genoemd.