Voor aanhangers van een club voelt de opening van een nieuw stadion als een geboorte. De impact op de fans is enorm. In een nieuw stadion heeft het hart van de supporters decennia lang huisarrest. Dat betekent nogal wat. De meeste aanhangers maken zo’n verhuizing maar één keer in hun voetballeven mee. Afgelopen vrijdag was het zover bij Helmond Sport.
Nadat het architectenbureau in december 2021 al het ontwerp opleverde, volgde een olifantsdracht. Diverse factoren zorgden vervolgens voor vertraging in het bouwproces. Maar eerlijk is eerlijk: het was het wachten waard. Tegen MVV werd het gloednieuwe GS Staalwerkenstadion dit weekend in gebruik genomen.
Authentiek
Het nieuwe stadion van Helmond Sport is hartstikke authentiek. Waar op andere plaatsen inwisselbare bakken uit de grond worden gestampt, is in Helmond een stadion met een geheel eigen identiteit neergezet. Wie vanaf de parkeerplaats aan komt lopen, wordt meteen al geconfronteerd met de artistieke buitenkant. Eenmaal binnen staan langs de lange zijden twee ruim opgezette tribunes, die dicht op het veld staan.
Achter het doel is het leeg, maar dat doet geen afbreuk aan de sfeer. De graswallen, lichtlijnen en scoreborden zorgen voor voldoende beslotenheid. De vakken van de fanatieke aanhang staan beide tegenover de hoofdtribune. De catering is goed. Ook alle aanverwante ruimtes (businessclub, perskamer, etc.) zijn eigentijds en ruim van opzet. Dit stadion is een absolute aanwinst voor het Nederlandse voetballandschap.
De oude Braak
Wie nog een glimp wil opvangen van de oude Braak, moet snel zijn. Op een paar meter afstand van het nieuwe stadion ligt de oude dame uit 1967 te wachten op de sloophamer. Op 6 augustus 1981 bezocht ik dit legendarische bouwwerk voor het eerst. Na een lange reis met trein en bus stond ik zomaar op de middenstip van het stadion-met-de-bijzondere-naam.
Waar Neerlands bekendste grasmeester Erwin Beltman anno 2025 in Helmond iedere millimeter gras bewaakt met zijn leven, kon ik destijds een graspol jatten zonder dat het opviel. Ik had speciaal een plastic zakje meegenomen om het heilige gras mee naar huis te kunnen vervoeren. Pas toen ik jaren later ging samenwonen en mijn toenmalige vriendin het inrichten van een graskamer blokkeerde, verdwenen alle potjes met gras in de vuilbak. Daar kreeg ik achteraf spijt van, want de relatie liep al snel op de klippen.
Stoeltjes op schuurdaken
De Braak zal voor altijd worden geassocieerd met de buurtbewoners die op witte stoeltjes op hun schuurdaken zaten om een glimp van de wedstrijden op te vangen. Daarnaast past de opmerkelijke naam van het stadion naadloos in het rijtje Langeleegte, De Koel en Krommedijk. Dat de term ‘De Braak’ doet denken aan ‘afbraak’, aan ‘een leeg onbebouwd terrein’ en aan ‘overgeven’, heeft de mythische status van dit onderkomen aan de Bakelsedijk alleen maar verhoogd.
Wat dat betreft zijn Helmond Sport en haar stadion in het verkeerde land geboren. In Duitsland en Engeland zou de club een cultbolwerk zijn dat op handen zou worden gedragen. In Nederland wordt neergekeken op clubs die al decennialang een vertrouwd gezicht zijn in de Eerste Divisie.
Eerste wedstrijd
Drieduizend mensen waren vrijdag getuige van de eerste wedstrijd van Helmond Sport in het nieuwe stadion. Zij zagen hun club met 4-0 winnen van MVV. Die ruime zege kwam als geroepen, want er was de afgelopen weken onrust over de verhoogde toegangsprijzen. Zowel de verhoging, als de onrust daarover zijn te billijken.
Vrijdag 7 maart 2025 gaat de geschiedenisboeken in. Om 20.00 uur precies werd het nieuwe stadion officieel ingeluid. Binnen 23 minuten stond het 3-0, waarbij Anthony van den Hurk de eer had om het eerste doelpunt te maken. Ik kan alleen maar zeggen: gaat dat zien. Parkeer je auto bij het zwembad, dineer bij Cafetaria De Braak, koop bij de mobiele clubshop een sleutelhanger met een ‘fout’ logo en vergaap je aan het nieuwe stadion.
En o ja, maak eerst nog een rondje om de oude Braak, voordat de tribunes zijn afgebroken en er op de plek van deze ‘lost ground’ drie splinternieuwe kunstgrasvelden zijn aangelegd. Veel plezier!
Hans Douw is de ‘Groundhopper des Vaderlands’. Van zijn hand verscheen het boek Voetballiefde zonder grenzen.