Vanaf een schuurdak Helmond Sport toejuichen

Een huis met uitzicht op het stadion van een voetbalclub. Dat betekent elke twee weken gratis betaald voetbal in je tuin van je favoriete club, terwijl je in de rust gewoon in eigen huis je snacks en drinken kunt halen. Misschien wel de ultieme wens van elke voetballiefhebber. Maar in Helmond blijft dit niet bij een wens. Als je aan de Bakelsedijk van het Brabantse stadje woont, kun je de wedstrijden van Helmond Sport volgen vanaf je schuurdak. Voor Staantribune #21 keek redacteur Milan Haak naar een wedstrijd vanaf het dak van een aangrenzend schuurtje. Een voorproefje!

Bol.com

In de tuin staat de uitschuifbare ladder voor het schuurtje en de coniferen zijn gesnoeid. Ik klim op de schuur en daar staan twee spiksplinternieuwe pallets waar we op kunnen staan voor wat extra stabiliteit. De oude pallets zijn net weggegooid en liggen tussen het schuurtje en het hek dat de tuin scheidt van de weg. Gastheer Daan (17) klimt ook het dak op en dat gaat wat soepeler dan bij mij. We staan op de schuur en ik kijk op het veld. Het uitzicht op de kunstgrasmat is goed, maar vooral het uitzicht op de rest van de huizen valt op. De stadionlampen, in combinatie met de bijna volle maan, zorgen voor een surrealistische achtergrond.

Daan wijst naar een dakraam van een huis iets verderop: “Vanuit dat raam kijken ook weleens wat mensen naar een wedstrijd. Ik ben wel benieuwd hoe het uitzicht vanaf daar is.” Ik ben ook benieuwd, maar door de knusse tuintjes met ieder hun eigen schuurtje, de houten schuttingen en het licht van de stadionlampen, krijg ik vooral zin om een potje in de absolute kelder van het profvoetbal te bekijken vanaf dit dak. Het is nog een uur tot het begin van de wedstrijd en Daan en ik gaan eerst naar binnen.

Het hele dak vol

Binnen zitten ook de moeder en broer van Daan, maar zij volgen het voetbal niet echt. “Ik ga eigenlijk altijd met mijn vader het dak op. Al van kleins af aan”, zegt Daan. Maar vandaag heeft zijn vader nachtdienst, dus is hij er niet bij. “Soms komen er ook wat vrienden kijken. Afgelopen week nog, tijdens de bekerwedstrijd tussen Gemert en Feyenoord, stond het hele dak vol. Vaak komt mijn neef ook, maar die zit vandaag in het stadion. De hele straat kreeg kaarten van Helmond Sport vanwege Burendag, maar ik had die kaart dus niet nodig en heb die aan mijn neef gegeven. We zullen hem zo vast wel zien zitten.”

Stadionverbod

Terwijl het licht van de stadionlampen de keuken en woonkamer verlicht, vertelt moeder Martens dat ze er al meer dan 25 jaar wonen. Vroeger stond er aan deze kant van het stadion nog een staantribune. “Maar ook toen kon je vanaf je schuurdak al naar het voetballen kijken.” Ook vertelt ze over die keer dat een supporter van Helmond Sport vroeg of hij vanaf het schuurtje de wedstrijd mocht kijken. “Hij zei eerlijk dat hij een stadionverbod had, maar we hebben hem toch maar niet binnengelaten.”

Bol.com

Lees de hele reportage in Staantribune #22. Je kunt het magazine bestellen in onze webshop.

Foto header: Pro Shots/Henk Jan Dijks

terug naar overzicht

Lees verder...