Wat verwachten we van het weer voor Euro 2024?

Sportliefhebbers weten maar al te goed dat de weersomstandigheden een sterke invloed kunnen uitoefenen op prestaties en wedstrijduitslagen. Denk hierbij aan Formule 1, zodra er donderwolken verschijnen zie je paniek in de paddocks. Regen kan het wedstrijdverloop
veranderen.

Bol.com

Voetbal is wel een wintersport die door geharde spelers beoefend wordt. Maar toch kunnen ook hier, vooral extreme, weerssituaties en veranderingen voor een afwijkend spelverloop zorgen. In deze blog gaan we na wat het weer kan betekenen voor het aankomend EK 2024 in Duitsland.

Wat doet het weer in Duitsland in juni en juli?

Duitsland ligt in Centraal-Europa. Die streek geniet van een gematigd klimaat. Dat betekent zowel milde winters als wisselvallige zomers. Nu is Duitsland een erg groot land in vergelijking met Nederland. De weerssituatie in München kan helemaal verschillen van die in Hamburg. Die twee liggen bijna 800 km van elkaar verwijderd. Het zijn echter wel allebei steden waarbij uit het EK 2024 wedstrijdschema blijkt dat er wedstrijden gespeeld worden.

Het noorden en het oosten zijn over het algemeen koeler en vochtiger dan het zuiden en westen. Dat is omdat die streken verder van de Atlantische Oceaan af liggen. In het zuiden en het westen zijn de gebieden warmer en droger. Dat komt dan weer omdat ze dichter bij de Atlantische Oceaan liggen. Ze profiteren tijdens de zomermaanden van de warme Golfstroom.

In de bergen, zoals in de Alpen, is het weer doorgaans koeler en kan het sneeuwen op de toppen, zelfs in de zomer. Nu zit er geen enkel stadion dat zich echt in de bergen bevindt. Maar München ligt in Beieren, en dat ligt er wel vlakbij. De temperaturen kunnen tot wel 10° verschil maken tussen het noorden en het zuiden. Dat zou kunnen betekenen dat Oranje tegen Polen in Hamburg bij minder dan 20° speelt. En wanneer ze beste derde zouden worden in hun groep, de 8ste finale in München uitvechten. En daar zou het dan gerust tegen de 30° kunnen aanzitten.

Worden er extremen verwacht tijdens het EK ‘24?

Voorlopig is er niets wat erop wijst dat Duitsland extreme weersomstandigheden te wachten staan. Maar je hoeft geen voetbalfan te zijn om te weten dat het weer op langer termijn bijna niet te voorspellen is.

Een hittegolf bijvoorbeeld. Die ontstaat een beetje op het moment zelf. Voor sporters een ellende. Zware prestaties leveren bij te hoge temperaturen kan ernstige gevolgen geven. Het is een grote handicap voor teams zoals Oranje, en vooral voor die van Schotland en Denemarken. Wij zijn geen hitte gewoon zoals de Spanjaarden of de Portugezen.

En een hittegolf kan dan ook weer gepaard gaan met hevige onweders en zware regenval. Ook dit geeft invloed op de prestaties op het veld. Er zijn spelers die plots beter gaan spelen op een natte grasmat, en anderen die er nog weinig van bakken. Het kan wegens de gladheid ook zorgen voor blessures, en die hebben een grote impact op de uitslag.

Zijn ze er klaar voor in Duitsland?

Daar mag je helemaal gerust in zijn. De organisatie is helemaal voorbereid op alle mogelijke weersveranderingen. Alarmsystemen worden gebruikt om spelers en fans te waarschuwen voor naderend onweer. En er liggen zelfs plannen klaar om wedstrijden te verschuiven bij extreme weersomstandigheden.

terug naar overzicht

Lees verder...