Voetbalstad Leiden

Toen ik als elfjarige groundhopper ging vincken in voetbalstad Leiden, kostte mij dat een heel weekend. Om alle zestien clubs goed te kunnen bekijken, fietste ik twee dagen door de Sleutelstad. UVS was de topclub. Het speelde rond 1960 in het betaalde voetbal.

Bol.com

Later in de amateurs was het ook als hoofdklasser het vlaggenschip van de stad. Roodenburg en Lugdunum waren talentenfabrieken, die onderlinge derby’s met het mes tussen de tanden uitvochten. Het fundament onder het Leidse voetbal werd gevormd door tien clubjes in het Zuid-Westelijke deel van de stad. Op de Boshuizerkade en op Sportpark De Vliet lagen ze zij aan zij.

Er waren altijd wedstrijden. Er was altijd drukte. En ook al waren de verenigingen niet door de hele stad verspreid, in welke straat van Leiden ik ook fietste, alles ademde voetbal.

Geen voetbal meer

Van de zestien verenigingen uit 1976 zijn er nog maar vijf in hun oorspronkelijke vorm over. De rest is gefuseerd of verdwenen. Maar wat nog belangrijker is, de stad ademt geen voetbal meer. Je kunt een weekend door Leiden fietsen zonder een straatvoetballer tegen te komen. Als 22e stad van Nederland met 124.000 inwoners staat Leiden model voor veel andere steden. Het voetbal is langzaam een andere vorm aan het aannemen.

Waar de kantine van de voetbalclub ooit de functie van huiskamer had, is nu een andere sociale structuur aan het ontstaan. Jongeren hebben meer interesses gekregen en organiseren zich op een andere manier. De klassieke verenigingsstructuur die zich vroeger vermengde met het DNA van de steden en dorpen, kom je steeds minder tegen.

Bol.com

Hoe het Leidse voetballandschap er over dertig jaar uitziet, weet ik niet. Maar niet getreurd. Het aantal leden bij de KNVB is nog steeds hoog. Voetbal is nog steeds een populaire sport. Ik blijf dus positief. Onze sport gaat nooit verloren! En groundhoppers? Die vincken voetbalstad Leiden nu op één dag!

Op vrijdag 16 april is Voetballiefde zonder grenzen van Hans Douw verschenen. Deze maand schrijft de ‘Groundhopper des Vaderlands’ elke dag een nieuw verhaaltje (niet uit het boek!) over groundhoppen. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw

terug naar overzicht

Lees verder...