Voetbalstad Berlijn: is Berlijn een voetbalstad?

“Berlijn is geen voetbalstad.” Ik kon op een bepaald moment niet meer turven hoe vaak dat tegen mij is gezegd tijdens het schrijven van Voetbalstad Berlijn. En ik ben het er volledig mee eens. Je kunt makkelijk urenlang door het centrum van Berlijn lopen zonder met voetbal geconfronteerd te worden. Onvoorstelbaar in steden als Liverpool, Glasgow, Marseille, Napels of Dortmund. Dat zijn plekken waar voetbal vuistdiep in het DNA van de stad zit verweven.

Bol.com

Dat is in Berlijn niet het geval. De stad laat je meer moeite doen om haar voetbalcultuur te ontdekken. Maar vind je die, dan is de beloning groot. Naast bekende zaken als het Olympiastadion en Union Berlin is er genoeg bijzonders te vinden. Als je maar diep genoeg graaft.

Tennis Borussia Berlin

Zo viel ik bij Tennis Borussia Berlin met mijn neus in de boter, want er was een machtsstrijd aan de gang tussen de supporters en een miljonair die dictator van TeBe wilde worden. Het begon steeds meer op een Hitchcockiaanse thriller te lijken.

Vorwärts Berlin

Ook zocht ik uit wat er met de oude topclub Vorwärts Berlin (een van de tegenstanders van Feyenoord op weg naar Europa Cup I in 1970) was gebeurd en belandde daardoor in Polen. Berlijn herbergt ook de oudste club van Duitsland: BFC Germania. Van Nederlanders moeten ze daar weinig hebben. Dankzij Voetbalstad Berlijn heb ik de meezinger Wir sind heiss auf Blau Weiss al maanden in mijn hoofd zitten. Een nummer dat werd geschreven na de verrassende promotie van Blau-Weiss Berlin naar de Bundesliga.

Stasi

Ik hoorde van een van de bestuursleden van Lichtenberg 47 hoe de stadion-dj per ongeluk in de rust een West-Berlijnse radiozender opzette. Onhandig, want hun stadion lag pal naast het hoofdkantoor van de Stasi. Al voor het einde van de wedstrijd stonden er mannen met gleufhoeden aan de deur.

Bol.com

De Muur

Dat laatste is wel typerend voor het voetbal in Berlijn. De Muur kwam bij iedere club, of die nu in het voormalige oosten of westen lag, terug. Het heeft de stad en het Berlijnse voetbal getekend. Daardoor gaat Voetbalstad Berlijn over veel meer dan voetbal alleen.

Voetbalstad Berlijn is vanaf nu in onze shop te bestellen.

terug naar overzicht

Lees verder...