Voetballiefde Zonder Grenzen: Hé scheids!

Als groundhopper zag ik een paar duizend scheidsrechters. Ik kan er een boek over schrijven. Maar hoe de titel van dat boek zou moeten luiden? Ik zou het niet weten. Ik heb mijn hele leven al een ingewikkelde relatie met de scheids. Als supporter, maar ook als actieve spelleider weet ik niet wat ik er van moet vinden.

Bol.com

Bij mijn eigen amateurclub floot ik regelmatig wedstrijden. De ene keer verliet ik onder politiebegeleiding het complex. Een week later was ik volgens de voetballers ‘totaal onzichtbaar’ geweest. Hoewel dat laatste positief bedoeld was, vroeg ik mij in beide gevallen af waarom ik nog een zwart pak zou aantrekken. Toen ik ooit op mijn plaat ging met een fluit in mijn hand, lagen beide elftallen dubbel van het lachen. Ik vond dat raar en vernederend.

Tegelijk constateerde ik dat ik zelf geen haar beter was. Bij een duel in Waregem ging vlak voor mijn neus een arbiter knock-out nadat hij bij een corner tegen een doelpaal was gelopen. Mijn dag kon niet meer stuk. Het gezag ging tegen de vlakte, dus beter ging het niet worden. Is het onze Nederlandse ingebakken aversie tegen de heersende macht? Zeg het maar.

Nederlandse arbiters

In Nederland hebben wij niks te klagen. Björn Kuipers en Danny Makkelie fluiten op het EK, waarbij die laatste zelfs de openingswedstrijd leidde. Daarnaast bezitten wij in het betaalde voetbal nog minimaal een half dozijn leidsmannen waar ze in het buitenland jaloers op zijn. Ik heb wat meegemaakt over de grens. Bij een wedstrijd van Dinamo Tiflis in Georgië was niet de vraag of de scheidsrechter was omgekocht, maar hoeveel hij had gekregen.

Hij gaf drie belachelijke penalty’s, gooide zich persoonlijk voor een schot van de tegenstander en liet tien minuten te lang doorgaan. Na de bevrijdende 2-1 floot hij direct af. In Zuid-Afrika zag ik hoe een scheidsrechter een voortdurend klagende speler frontaal tegen de grond sloeg. De voetballer wilde wraak nemen, maar werd door vier medespelers de catacomben in gesleurd. Het spel werd hervat met een opgooibal.

Bol.com

Ga er maar aan staan als scheidsrechter. Verstandig en rustig  blijven tussen 22 adrenalinebommen. Ik heb respect voor deze mannen. Maar toch. Toch blijf ik mij steeds maar weer verliezen als ik op de tribune zit. Hé scheids!

Hans Douw is de Groundhopper des Vaderlands en schrijver van de nu al bestseller Voetballiefde zonder Grenzen, verkrijgbaar in de Staantribune Webshop.

Voetballiefde zonder Grenzen - Hans Douw

terug naar overzicht

Lees verder...