Veertig jaar teletekst op ARD

Onlangs, op 1 juni, was het veertig jaar geleden dat de ARD – zeg maar: de NPO 1 van Duitsland – teletekst had. De pagina’s van die dag in 1980 werden herhaald. Daaraan ging een korte inleiding vooraf, met de opmerking dat er drie dingen in die veertig jaar níét veranderd zijn.

Bol.com

Om te beginnen is Afghanistan nog steeds een buitengewoon onrustig gebied. Ten tweede zoekt het CDU (het ‘CDA van Duitsland’) nog steeds naar jonge leden, waarschijnlijk net als het CDA in Nederland. En ten derde is Bayern München kampioen van Duitsland. Toen nog van West-Duitsland natuurlijk, de hereniging met Oost-Duitsland vond pas tien jaar later plaats.

Relegationsspiele

In West-Duitsland bestond in 1980 al zeventien jaar de Bundesliga. Bayern werd kampioen dat jaar, Werder Bremen en Eintracht Braunschweig degradeerden. Het was de eerste en tot nu toe laatste keer dat Werder degradeerde, ook al had het dit jaar Relegationsspiele tegen FC Heidenheim nodig om niet te degraderen. Daarmee blijft Werder de club met de meeste jaren in de Bundesliga. Bayern ontbrak namelijk in de eerste twee jaar. Een andere Gründermannschaft van de Bundesliga speelt deze week Relegationsspiele voor een plaats in de Tweede Bundesliga, tegen Ingolstadt.

Wanne-Eickel

Onder de Bundesliga kwam toentertijd een 2. Bundesliga Nord en een 2. Bundesliga Süd. Daar komen we clubs tegen die helemaal of grotendeels uit de voetbaltop verdwenen zijn. Wat te denken van Wanne-Eickel, SC Herford, Union Solingen (dat niet meer bestaat) of Hannover, de stad die met drie clubs in de Tweede Bundesliga Nord was vertegenwoordigd. In de Bundesliga Süd komen we clubs als Bayreuth, Bürstadt, Wormatia Worms en Freiburger FC tegen, die allemaal meer of minder weggezakt.

Ingolstadt was toen nog met twee clubs in die Liga vertegenwoordigd. Inmiddels zijn die gefuseerd en speelde de fusieclub dinsdag tegen Nürnberg, dat precies veertig jaar geleden kampioen werd en promoveerde naar de Bundesliga.

Bol.com

Veertig jaar teletekst bij de ARD betekent ook veertig jaar aan veranderingen. Maar never a dull moment.

terug naar overzicht

Lees verder...