In de afgelopen 30 jaar zijn er flink wat nieuwe stadions gebouwd in Nederland. Ajax speelt inmiddels alweer 26 jaar in de Amsterdam ArenA en ook clubs als AZ, FC Twente en Vitesse bouwden in de afgelopen decennia nieuwe stadions.
Topclubs PSV en Feyenoord spelen al heel lang in respectievelijk het Philips Stadion en de Kuip. PSV bouwde nog wel wat stoeltjes bij, maar Feyenoord deed al jarenlang niks meer aan het stadion. Hoe zien de zeven grootste stadions van Nederland eruit, hoe lang bestaan deze al en zijn er nog plannen voor verbouwing of vernieuwing?
Ajax – Johan Cruijff ArenA
Het grootste stadion van Nederland is dat van landskampioen Ajax. De Johan Cruijff ArenA, zoals het stadion sinds 2018 heet, kan plaats bieden aan 55.865 toeschouwers. Tot 2018 heette het stadion Amsterdam ArenA, totdat het vernoemd werd naar de inmiddels overleden topvoetballer.
Het stadion werd in 1996 geopend. Ajax had net enkele zeer succesvolle Europese successen geboekt en de club hoopte met het nieuwe stadion mee te kunnen groeien met de topclubs van Europa. Helaas voor de club lukte dat niet en werd het stadion lange tijd gezien als betonnen bak. Pas in het laatste decennium is het stadion uitgegroeid tot een sfeervol stadion.
Feyenoord – Stadion Feijenoord
Het stadion is in de volksmond natuurlijk bekend als ‘de Kuip’, maar heet officieel Stadion Feijenoord. Na de ArenA in Amsterdam is de Kuip in Rotterdam het grootste stadion van Nederland met een officiële capaciteit van 47.500 toeschouwers.
Al in 1937 werd het stadion in gebruik genomen door Feyenoord, dat tot op de dag van vandaag nog altijd in De Kuip speelt. Liefhebbers van voetbalwedden via Unibet komen graag in het stadion van Feyenoord, dat al voor WO2 in 1937 gebouwd werd. Het stadion staat bekend om de uitstekende grasmat. Vaak wordt het gras in de Kuip uitgeroepen tot de beste mat van Nederland.
Er zijn de afgelopen jaren veel geluiden geweest dat er een nieuw stadion moet komen aan de Maas, maar voorlopig blijft de club gewoon in het 85-jarige stadion spelen.
PSV – Philips Stadion
In Eindhoven staat middenin een Philipswijk het stadion van PSV, het Philips-stadion. Uiteraard vernoemd naar de grote sponsor en naamgever van de club. Het Philips stadion is met 36.500 zitplaatsen het derde stadion van Nederland. Het is tevens het oudste stadion van dit rijtje.
Al in 1910 werd het stadion officieel geopend en sinds 1916, drie jaar na oprichting, speelt PSV zijn wedstrijden in het stadion aan de Frederiklaan in Eindhoven.
Het stadion is sinds 1910 wel flink veranderd. Zo werd pas in 1933 de hoofdtribune gebouwd en in de jaren ’60 werden de andere tribunes opgeleverd. In 2002 werden de hoeken dichtgemaakt, waarna het een steeds sfeervoller stadion werd. Er zijn nog wel geluiden over een uitbreiding, maar voorlopig blijft het zoals het is.
FC Twente – Grolsch Veste
Met iets meer dan 30.000 zitplaatsen is de Grolsch Veste in Enschede het vierde stadion van Nederland. In 1998 werd het stadion geopend met ruim 25.000 zitplaatsen, maar met de laatste verbouwing in 2011 werd dit flink uitgebreid, mede door de titel van een jaar eerder.
Het stadion heette voorheen het Arke Stadion, maar kreeg in 2008 de naam die het nu heeft. De fans van FC Twente maken een berucht stadion van de Grolsch Veste.
SC Heerenveen – Abe Lenstra Stadion
Niet het Geldredome van Vitesse, maar het Abe Lenstra stadion van SC Heerenveen is het vijfde stadion van Nederland. Het is tevens het tweede stadion in dit rijtje dat vernoemd is naar een voormalig clubicoon.
Met ruim 27.000 zitplaatsen is dit het vijfde stadion van Nederland. Het werd geopend in 1994 en wordt sindsdien ook bespeeld door de plaatselijke club. In eerste instantie had het stadion ‘slechts’ 14.500 zitplaatsen. Met de verbouwing in 2002 werd dit bijna verdubbeld.