Tien jaar Staantribune – Meer dan een magazine over voetbal

Wat ooit ontstond als idee in een kroeg en op een zolderkamertje verder werd uitgebouwd, groeide uit tot een heuse community met tienduizenden volgers. Staantribune is na tien jaar niet meer weg te denken uit het medialandschap. Aanstaande zaterdag (8 juni) viert het magazine over voetbalcultuur het tienjarig bestaan aan de historische Brasserskade van voormalig profclub DHC in Delft, samen met medewerkers, trouwe abonnees en luisteraars en andere voetballiefhebbers.

Bol.com

Beste voetbalblad ooit

Het doel van de 14 mannen die op 14 mei 2014 samenkwamen in Café De Engelenburgh, de donkerbruine kroeg van oud-voetballer Joop van Maurik in Utrecht, was simpel: het beste blad ooit maken over alles rond het voetbal, behalve het spelletje zelf.

“Een magazine als Staantribune, met mooie verhalen en prachtige foto’s en dat gegoten in een schitterende vormgeving en gedrukt op fraai papier, bestond op dat moment nog niet”, legt hoofdredacteur Jim Holterhuës uit. “Ik heb altijd gedacht dat er meer ‘jongens zoals wij’ zijn, die gek zijn van alles rond het voetbal. Dergelijke bladen bestaan ook in onder meer Duitsland en Engeland. Voor een kwalitatief hoogwaardig magazine over voetbalcultuur was en is in Nederland ‘een markt’, zoals dat zo mooi het. Maar het belangrijkste voor ons, als journalisten en liefhebbers, is dat wij graag een blad maken wat wij zélf altijd hadden willen lezen.”

Podcast

Dat er een markt is voor een dergelijk initiatief, blijkt niet alleen uit de verkoopcijfers van het magazine (zo’n 2.500 abonnees) en de verkoop van de boeken van uitgeverij Staantribune Media (inmiddels meer dan 30), maar ook uit het aantal luisteraars van de Staantribune Podcast, waarvan bijna 300 afleveringen zijn opgenomen. De afleveringen worden maandelijks meer dan 22.000 keer gestreamd.

Opvallend: een van de best beluisterde afleveringen is niet die met bekende voetballers, maar met vier mannen zittend aan tafel van een Chinees Indisch restaurant in Utrecht, babi pangang etend, grappen makend en slap ouwehoerend over voetbal. Holterhuës: “Ik word regelmatig aangesproken met de vraag wanneer we weer eens naar de chinees gaan. Kennelijk kunnen veel luisteraars zich met ons identificeren. Je kunt het kleedkamerpraat noemen, maar onder die laag zit vaak een enorme kennis over en liefde voor het voetbal. Mensen horen dingen bij Staantribune die zij via andere wegen niet horen, op een luchtige manier.”

Bol.com

Platform

Op het platform Staantribune komt een unieke verzameling voetballiefhebbers samen. Fanatieke voetbalsupporters van verschillende clubs, maar met hetzelfde DNA, gaan in deze ideale voetbalwereld gebroederlijk met elkaar om. Het magazine is in tien jaar uitgegroeid tot meer dan alleen een tijdschrift, Staantribune is een community van zielsverwanten die allemaal gek zijn van voetbal.

Neem bijvoorbeeld Hans Douw uit Voorschoten, een op het oog keurige vijftiger met een keurige baan en een leuk gezin. De Groundhopper des Vaderlands, een eretitel die hij kreeg tijdens een interview met NOS Langs de Lijn, zag meer dan 3.000 wedstrijden in bijna 100 landen op 5 continenten.

Voetbalboeken

Voor Staantribune schreef Douw een boek over zijn avonturen, Voetballiefde zonder grenzen, waarin hij onder meer vertelt dat hij werd gearresteerd door het Russische leger, door favela’s en townships trok en op uiteenlopende plaatsen tussen supportersgeweld liep.

Of neem Joris van de Wier, die vanwege zijn liefde voor het voetbal emigreerde naar Groot-Brittannië en daar alle 116 Engelse clubs in de hoogste vijf divisies zag én de 42 Schotse profclubs. Ook hij schreef diverse boeken voor Staantribune. Niet alleen over Brits voetbal, maar ook over Duitsland, Argentinië en Italië.

Bol.com

En dan vergeten we bijna podcastpresentator Jeroen Heijink. Wibi, zoals zijn voetbalmaten hem liefkozend noemen, volgt drie clubs (PSV, Go Ahead Eagles en Liverpool) op de voet, gaat naar alle thuis- en uitwedstrijden van Oranje (ook tijdens het aankomende EK in Duitsland) en heeft en passant ook nog zo’n zeshonderd exclusieve voetbalshirts verzameld.

De drie mannen zullen er smakelijk over vertellen tijdens de Staantribune Jubileumdag op 8 juni in Delft.

Staantribune Jubileumdag

Screenshot

Contentplatform

“Op deze dag komen ‘ons soort jongens’ samen”, aldus Holterhuës. “We zijn er erg trots op dat Staantribune al tien jaar bestaat, zeker in een tijd dat ‘papier’ het lastig heeft. Het magazine is ons visitekaartje en de basis van het merk Staantribune. We hebben op een heel natuurlijke manier een ‘contentplatform’, zoals je dat tegenwoordig noemt, gecreëerd. Maar wat wij vooral willen is óns gevoel voor voetbal overbrengen, op papier met onze boeken en magazines, met geluid in onze podcast en in levenden lijve tijdens onze evenementen.”

Info Staantribune Jubileumdag

De Staantribune Jubileumdag is op zaterdag 8 juni bij vv DHC.

Adres: Gemeentelijk sportpark Brasserskade, Sportring 2, 2616 LK Delft

Bol.com

Het programma begint vanaf 10.30 uur. Details maken we in de loop van deze week bekend via de website, nieuwsbrief en onze socialemediakanalen.

terug naar overzicht

Lees verder...