Stade de la Palla, Valence [lost ground]

In tegenstelling tot buurland als België staat Frankrijk niet bekend om zijn lost grounds. Maar ook hier kun je tegen een verlaten stadion aanlopen. Zo ligt midden in het Franse Valence het Stade Raymond Bonnardel, beter bekend onder de oude naam Stade de la Palla.

Bol.com

Stade de la Palla was de thuishaven van USJOA Valence, oftewel Union Sportive de la Jeunesse d’origine Arménienne. De club werd in 1920 opgericht door Armeniërs die hun thuisland waren ontvlucht na de Armeense genocide (1915-1917). De club speelde geen grote rol in het Franse voetbal en stond bijna altijd in de schaduw van stadsgenoot FC Valence.

Semi-profs

De club was in 1975 opgeklommen naar de Division d’Honneur, op dat moment het hoogste amateurniveau. Elf jaar later promoveerde USJOA Valence naar Division 4, het vierde niveau, en een jaar later zelfs naar het semi-professionele derde niveau, dezelfde divisie als FC Valence. Daarin werd USJOA in 1992 kampioen.

Met het oog op een naderende verandering van de Franse voetbalpiramide besloten beide clubs uit Valence na dat seizoen te fuseren. Zij gingen verder als ASOA Valence, waarbij de clubkleuren van FC Valence werden overgenomen. De nieuwe club verhuisde naar het Stade Georges Pompidou, een al bestaand rugbystadion. Stade Raymond Bonnardel, zoals het stadion inmiddels heette, werd daarna nog gebruikt voor wedstrijden van de jeugdteams.

Failliet

Met het nieuwe ASOA Valence ging het niet zoals gehoopt. Tot 2000 bleef de club spelen in Division 2, daarna degradeerde het. ASOA Valence kende daarna weer een opleving en speelde nog twee seizoenen in Ligue 2, waarna opnieuw degradatie volgde. In 2005 werd de club weer tweede, maar door financiële problemen mochten ze niet promoveren. Sterker: de club ging vlak voor het nieuwe seizoen failliet.

Bol.com

De club werd daarna heropgericht als AS Valence en promoveerde in 2010 naar de CFA 2, het vierde niveau. Een jaar later keerden ze terug op het derde niveau, maar in 2014 ging ook deze club failliet. Het betekende opnieuw een herstart, ditmaal als Olympique de Valence. De club komt momenteel uit op het zesde niveau (Regional 1 Auvergne-Rhône-Alpes).

Het Stade de la Palla is enige jaren geleden definitief gesloten. Het stadion, met slechts tribunes aan twee zijden, had in juni 2019 moeten worden gesloopt en vervangen door woningbouw, maar blijkbaar heeft men geen haast en staat het stadionnetje langzaam te verkrotten. Het veld is overwoekerd en jonge bomen groeien inmiddels door een deel van de overdekte tribune heen. Nog even en ook dit stukje Franse voetbalhistorie is verleden tijd.

terug naar overzicht

Lees verder...