Lost grounds in België, waar vergankelijkheid nog zichtbaar is

Ook in België verdwijnen aan de lopende band mooie velden. Voordeel daar is wel dat zo’n veld wat meer kans krijgt weg te kwijnen, waar in Nederland de sloper al klaarstaat als de spelers nog staan te douchen na de laatste wedstrijd op het te verlaten veld. Een dagje rondrijden langs lost grounds door het land van onze zuiderburen is dan ook zeer aan te raden.

Bol.com

Dat zijn wel dagjes met ups en downs, daar dient de groundhopper zich altijd bewust van te zijn. Het mooie is dat je in je fotografische verslag achteraf de rukvelden gewoon achterwege laat. Zo bezochten mijn reisgezel met de welluidende twitternaam Stadiongebod en ondergetekende afgelopen zaterdag zeven velden. Vier daarvan waren meer dan de moeite waard. Die vindt u hieronder.

De eerste is het veld van FC Sint-Kruiswinkel. Sinds kort behorend tot de lost grounds, als levend bewijs daarvan waren twee heren de doelen op het bijveld uit elkaar aan het halen. Eerder dit jaar stond in het magazine al een flinke reportage over dit markante veld. Het gaat, heel on-Belgisch, wel snel daar: 15 januari komt de sloper al.

Racing Club Wetteren

Het bezoek aan het al jaren verkommerende terrein van Racing Club Wetteren was ook dit keer weer zeer de moeite. “Kijk, het gras staat heel mooi hoog hier”, mompelde Stadiongebod terwijl hij door de knieën ging om de fraaie hoofdtribune met zijn gable-tje vast te leggen met dor onkruid op de voorgrond.

Wingene

Het derde terrein dat het tonen waard is, is eigenlijk geen lost ground. In Wingene bevindt zich een uitermate fraaie tribune aan de rand van een veld, waarvan het de vraag is of er wel ooit een club speelde. Het terrein hoort namelijk bij het monumentale schoolgebouw aan de overkant van de weg. Maar de tribune is fraai en er stonden doelen op het veld. Met dank aan Brussels Groundhopper overigens, die publiceerde deze onbekende schoonheid op zijn geweldige Facebookpagina.

Sporting Blankenberge

De afsluiter van de dag was opgesnord door mijn reisgenoot. Sporting Blankenberge speelde tot 2013 in het Jules Soetestadion. Sindsdien staat het er maar wat te staan en krijgt de tijd zijn kans. Een pareltje van een lost ground, die van een goede dag een topdag maakte.

Final Whistle

Meer schitterend beeldmateriaal van meesterfotograaf Marco Magielse vind je in Final Whistle, hét fotoboek voor de stadionliefhebber, waarin Magielse 21 klassieke Britse stadion portretteerde. Exclusief te bestellen in de Staantribune Webshop (NB: nog minder dan 100 exemplaren in voorraad!)

terug naar overzicht