Second City derby: de wedstrijd van Tracie Andrews

De Second City derby is de wedstrijd van de eliteclub, Aston Villa, tegen de arbeidersclub, Birmingham City. Het is een beladen duel. Zo liep het in 2010 in de kwartfinale van de League Cup helemaal uit de hand . Het is ook de wedstrijd van de Europa Cup I-winnaar tegen een club die zelden iets wint en van het claret & blue van Villa tegen het blue & white van Birmingham. En de wedstrijd van Tracie Andrews.

Bol.com

Tijdens de derby zingen de supporters van Villa vaak een luguber lied over deze dame. Andrews is een heldin bij de Villans en wordt gehaat bij de Blues. En dat terwijl onbekend is of zij überhaupt een voetbalfan is. Mevrouw Andrews heeft haar status te danken aan een moord die zij in december 1996 pleegde. Lee Harvey en Tracie Andrews waren op 1 december 1996 op weg naar hun huis, toen ze in de auto woorden kregen. Dat liep totaal uit de hand. Andrews had een mes op zak en stak haar verloofde maar liefst 42 keer.

Harvey was morsdood. Zijn vriendin ontkende aanvankelijk de moord te hebben gepleegd, maar het bewijs wees onomstotelijk naar haar en Andrews kreeg op 29 juli 1997 levenslang; in de praktijk was het veertien jaar cel. Omdat Harvey een groot supporter van Birmingham City was, had hij bij zijn begrafenis een sjaal van de club om en lag er een vlag over de kist. Harvey’s moeder schreef overigens een boek over de zaak.

Pruiken

Een deel van de Villa-fans ziet hierdoor Andrews als een heldin omdat ze een Bluenose heeft vermoord. Ze hangen spandoeken op om de moordenares te eren en tijdens derby’s dragen sommige Villans een blonde pruik die lijkt op het haar van Andrews. Verder dragen supporters polo’s met de initialen van Aston Villa en de tekst Free Tracie Andrews. In 2011 kwam Andrews ook daadwerkelijk vrij.

Ook is er een spreekkoor waarin de daad van Andrews wordt bezongen:

Bol.com

Tracie Andrews is our friend,
Is our friend,
Is our friend,
Tracie Andrews is our friend,
She kills Noses
Bring her back to kill some more,
Kill some more,
Kill some more,
Bring her back to kill some more,
Tracie Andrews

Foto: Pro Shots/Action Images

terug naar overzicht

Lees verder...