San Siro in Milaan – Einde van een tijdperk?

Stadio Giuseppe Meazza, in de volksmond San Siro, is de thuishaven van stadsgenoten en rivalen Internazionale en AC Milan. Maar voor hoelang nog? Door het bekendste stadion van Italië gaat binnenkort misschien de sloopkogel. San Siro is met haar 75.923 zitplaatsen het grootste stadion in Italië. Het dankt haar naam aan de wijk waarin het ligt, iets ten westen van het centrum van Milaan.

Bol.com

De bouw begint in 1925 wanneer Piero Pirelli – toenmalig president van AC Milan en zoon van Giovanni Battista Pirelli, de oprichter van het gelijknamige bandenbedrijf – in dezelfde wijk als de paardenrenbaan een voetbalstadion wil. Hij zet architect Ulisse Stacchini aan het werk, die ook al het centrale treinstation in Milaan heeft ontworpen. Na slechts dertien maanden vindt op 19 september 1926 de eerste wedstrijd in het stadion plaats. Inter komt op bezoek en verslaat voor 35.000 toeschouwers de stadsgenoot met 6-3.

Spiraalvormige hellingen

Tot 1947 houdt AC Milan het stadion voor zichzelf. Maar in dat jaar besluiten de Rossoneri (De Rood-Zwarten) San Siro te delen met de Nerazzuri (De Zwart-Blauwen). Zij speelden daarvoor in de Arena Civica, een multifunctioneel stadion in Milaan dat plaats bood aan 18.000 man.

In 1955 krijgt San Siro een nieuw uiterlijk. Een tweede ring brengt de capaciteit naar 85.000 toeschouwers en is te bereiken via een reeks spiraalvormige hellingen die vanaf de buitenkant goed te zien zijn. Feyenoord bereikt in het verbouwde stadion het hoogtepunt in de clubhistorie. In 1970 verslaan de Rotterdam Celtic in de Europa Cup I-finale (2-1) en behalen daarmee als eerste Nederlandse club de belangrijkste Europese prijs.

Giuseppe Meazza

Het stadion wordt in 1980 vernoemd naar Giuseppe Meazza, een van de grootste Milanese voetballers, die een jaar eerder is overleden. In de jaren dertig maakt hij furore bij Inter. Hij kroont zichzelf driemaal tot topscorer van de Serie A en komt in het nationale elftal tot 33 goals in 53 interlands. Een record dat Luigi Riva pas in de jaren zeventig afpakt.

Bol.com

Steunpilaren

Ter gelegenheid van het WK 1990 besluit de gemeente Milaan om een derde ring toe te voegen aan Stadio Giuseppe Meazza. Elf enorme betonnen pilaren moeten ervoor zorgen dat de ring niet instort. In diezelfde periode zijn Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard de grote steunpilaren in het team van Arrigo Sacchi en later Fabio Capello. De Drie van Milaan slepen tweemaal de Europa Cup I en meerdere landstitels binnen.

Einde San Siro?

AC Milan en Internazionale spreken in 2019 de wens uit om een nieuw stadion te bouwen, pal naast San Siro, met een capaciteit van 60.000 man. Godzijdank krijgen de clubs van de gemeente Milaan de boodschap dat Giuseppe Meazza ten minste tot de Olympische Winterspelen van 2026 behouden moet blijven.

Supporters van beide clubs verbroederen en richten actiegroepen op om zo de sloop van het stadion tegen te gaan. Of de romantiek het van het grote geld wint, moet nog blijken. Maar vorig jaar kwam de afbraak van het stadion wel een stap dichterbij. Volgens het Italiaanse ministerie van cultureel erfgoed heeft San Siro ‘geen architectonische betekenis’.

Het einde van een tijdperk lijkt in zicht.

Bol.com

Staantribune-partner Pro-Lion heeft een heuse 3d-puzzel van San Siro gemaakt, in een AC Milan- en een Inter-versie. De 3d-puzzel is te bestellen op de website van Pro-Lion.

terug naar overzicht

Lees verder...