Prince Rupert’s Tower

Vreemd genoeg heeft Everton nooit in de wijk Everton gespeeld. Het voetbalde altijd een stuk noordelijker in de stad, in Stanley Park. Het eerste stadion was niet veel meer dan een veldje in het park dat naast het huidige Anfield lag. De tweede ground was ook in Stanley Park, maar aan Priory Road. In Everton ligt ook Prince Rupert’s Tower, het oudste bestaande gebouw in Everton.

Bol.com

Anfield werd het derde stadion, maar na een conflict met de eigenaar John Houlding verhuisde Everton naar Goodison Park in de wijk Walton. Toch wil ik de wijk Everton wel bezoeken, want er zijn symbolen van de club te vinden en ik ben altijd geïnteresseerd in de roots van een club. Tegenwoordig staat de wijk slecht bekend vanwege bendes en schrijnende armoede, maar in de negentiende eeuw was dat helemaal anders. Everton was een plek waar de bovenklasse van Liverpool graag woonde en recreëerde.

Anfield

Mijn wandeltocht naar Everton begint bij Liverpool Lime Street, het belangrijkste station van de stad. Het is ongeveer twintig minuten lopen tot Prince Rupert’s Tower, mijn eerste doel. Onderweg zie ik wel bordjes die mij de richting wijzen naar Anfield, maar van Goodison is niets te vinden. Aan de ene kant logisch, want het stadion van Liverpool ligt dichter bij Everton dan Goodison Park zelf, maar dat stadion had toch ook wel op de bordjes gemogen.

Zeker hier in de wijk waar de club is opgericht. Er zijn wel bordjes te lezen met informatie over de wijk en dan met name de geschiedenis. Zo lees ik dat de naam Everton een verbastering is van het Saksische woord ‘eofor’ dat zoveel betekent als ‘wild zwijn dat in de bossen leeft’, maar dat wisten jullie waarschijnlijk al.

Prince Rupert’s Tower

Uiteindelijk kom ik aan bij Prince Rupert’s Tower. Dat is het oudste nog bestaande gebouw in Everton. Het werd in 1787 gebouwd en was een gevangenis om voornamelijk dronkaards een nachtje in op te sluiten, zodat ze niet voor overlast zorgden en hun roes konden uitslapen. Het is vernoemd naar Prince Rupert, die in 1646 met zijn leger in Everton verbleef om Liverpool Castle te veroveren. De prins koos een uitstekende plek voor zijn kamp, want vanuit Everton heb ik een geweldig overzicht over Liverpool en de Mersey.

Bol.com

Everton was tot de achttiende eeuw een klein dorpje. Nadat Liverpool ineens ging bloeien door de handel, werd de stad enorm druk. De rijke kooplieden vonden het wat te veel van het goede en trokken naar rustigere plekken zoals Everton, dat in 1835 onderdeel werd van de stad Liverpool maar gevoelsmatig een onafhankelijk dorp bleef. Het uitzicht, het groen en de zuivere lucht waren aantrekkelijke factoren om zich hier te vestigen.

Die drie dingen zijn er nog steeds, maar Everton is niet populair meer. Het heeft een slechte naam. Michael Kirkham van Urban Goals heeft hier ook een keer problemen gehad toen hij een foto maakte. Hij moest zijn camera afgeven aan een stuk tuig, al zorgde zijn weigering ervoor dat de overvaller hard wegliep.

Logo

Tuig is er nu niet. Sowieso is er bijna niemand op straat. Staand naast het gebouw valt mij pas op hoe klein Prince Rupert’s Tower eigenlijk is. Veel meer dan vier dronkaards kun je er niet in kwijt, hoewel ze vroeger natuurlijk niet zo nauw keken. Een gevangenis is het allang niet meer. Het torentje is lange tijd een opslagplek geweest voor de mannen van de gemeentewerken. Die gingen niet zuinig om met het historische gebouw waardoor er flink wat slijtage was. Daar waren ze bij Everton niet blij mee, want sinds 1938 maakt Prince Rupert’s Tower deel uit van hun logo. Dat hebben ze te danken aan hun toenmalige secretaris Theo Kelly.

Die kreeg in dat jaar de opdracht om een nieuw logo voor de club te ontwerpen. Kelly vond dat een lastige opdracht, schreef hij later. “Vier maanden dacht ik er over na, maar het lukte mij maar niet om iets te verzinnen. Maar ineens had ik het: het torentje in Everton. Waarom Prince Rupert’s Tower? Omdat het in het hart van Everton staat en daarom een plek op het logo verdient.”

Bol.com

Daardoor maakt de toren alweer tachtig jaar deel uit van de identiteit van de club. De teloorgang daarvan deed Everton pijn en de club investeerde vijftienduizend pond in het opknappen van Prince Rupert’s Tower. In 2014 werd de restauratie feestelijk gevierd. Everton-manager Roberto Martinez mocht samen met Joe Anderson, burgemeester van Liverpool en fanatiek Toffee, de verlichting aanzetten die Prince Rupert’s Tower ’s nachts blauw laat kleuren. Gevoel voor historie kun je Everton niet ontzeggen.

Voetbalstad Liverpool

Meer over de stad Liverpool en de voetbalcultuur is te lezen in Voetbalstad Liverpool van Joris van de Wier. Het boek is te bestellen in de Staantribune Webshop. Als je het via onze webshop bestelt, ontvang je bovendien een kek e-book met foto’s van Merseyside.
Of ontvang dit boek gratis bij een abonnement op Staantribune!

terug naar overzicht

Lees verder...