Urban Goals: ‘Verloedering in Liverpool maakt kinderen creatief’

Liverpool is een enorme kweekvijver van talent. De regio Merseyside produceert bijna net zoveel profvoetballers als de stad Londen. Jongens als Wayne Rooney, Steven Gerrard, Robbie Fowler, Joey Barton, Ross Barkley en Leighton Baines leerden voetballen op straat. Duizenden keren schoten zij hun versleten voetbal in de kruising van de zogenaamde urban goals, die worden vastgelegd door fotograaf Michael Kirkham (41) uit Liverpool.

Bol.com

“Ik ben een echte Scouser, geboren in Toxteth, een achterstandswijk in het zuiden van Liverpool. Al vroeg verhuisden we naar het zuidoosten van Engeland, maar op m’n 25ste ben ik terug verhuisd naar Liverpool. Dat is en blijft m’n stad. Zelf ben ik supporter van Liverpool, maar mijn familie is verdeeld tussen Blues en Reds. Dat zie je eigenlijk in iedere familie hier in de regio.”

Geschilderde doeltjes

“Ik ben freelance fotograaf”, vervolgt Kirkham. “Ik kom veel op bruiloften en maak veel portretfoto’s, waarvan ik regelmatig tentoonstellingen heb. Het project waar ik het meest trots op ben is de serie Urban Goals, waarbij ik zoveel mogelijk op de muur geschilderde doeltjes in en rond de stad probeer vast te leggen.”

Armoede en verloedering

“Liverpool is een stad die in de buitenwijken nog steeds enorme armoede en verloedering kent”, gaat Kirkham verder. “De stad is al decennia toe aan een grootschalige opknapbeurt, maar we worden over het hoofd gezien door de regering. Dit zorgt er wel voor dat kinderen creatief worden en veel buiten zijn. In een straal van één mile (1,6 kilometer) rond mijn huis in de wijk Aigburth zijn er al zeker dertig Urban Goals op de muren gekalkt. Sommige buurtbewoners vinden het maar niks, maar ik vind het prachtig. Het tekent dat Liverpool nog altijd een echte voetbalstad is, al spelen kinderen ook hier helaas niet meer zoveel buiten als toen ik hier opgroeide.”

Meer over Liverpool in het boek Voetbalstad Liverpool van Joris van de Wier, te bestellen in de Staantribune Webshop. NB: alléén als je dit boek in onze webshop bestelt, ontvang je een kek e-book met foto’s van de regio Merseyside.

Bol.com

“Ik hoop dat ik dit project nog jaren kan doorzetten. Dit is het eerste project van mij dat echt aanslaat bij het grote publiek. Die erkenning is mooi en geeft energie om door te gaan. Ik ben inmiddels ook al op jacht gegaan naar Urban Goals in Londen en Manchester, al moet je daar beter zoeken dan in Liverpool. Dit project heeft me echt in z’n greep.”

Bol.com

Volgtip: @UrbanGoals

terug naar overzicht

Lees verder...