Pop-up Roda JC Museum: Geschiedenis als houvast

In de Orlandopassage in het centrum van Kerkrade is sinds eind vorig jaar een heus pop-up museum van Roda JC ingericht. De rijke collectie, waaronder shirts en tientallen relikwieën met historische betekenis, is voor een groot deel afkomstig uit de verzameling van de Roda-fans Rik Engelenburg en Dave Hannemann, leden van de Historische Werkgroep Roda JC.

Bol.com

Achter het museum is een extra ruimte waar Rik en Dave alle shirts hebben samengebracht en een uitgebreid archief staat met ordners, vol met foto’s, krantenknipsels en opstellingen, keurig geordend per seizoen vanaf 1962, het oprichtingsjaar van Roda JC.

“Dat is wel handig. Laatst kregen we een shirt uit de jaren negentig, met daarop rugnummer 18. Als we dan weten in welke wedstrijd het is gedragen, kunnen we terugvinden door wie, want vaste rugnummers kenden ze in die tijd nog niet. We krijgen regelmatig spullen van mensen die ze al jaren op de zolder hebben liggen en niet de bijzondere waarde ervan herkennen”, legt Dave uit. “Maar we speuren zelf natuurlijk ook het internet af. Marktplaats staat inmiddels bovenaan in mijn favorieten.”

Vroeger hadden ze soms maar 22 shirts per seizoen

Ook heeft het tweetal ‘lijntjes’ binnen Roda JC. Dat heeft ertoe geleid dat de collectie match-worn shirts herbergt uit bijzondere seizoenen en wedstrijden, zoals de gewonnen bekerfinales van 1997 en 2000, of een shirt dat werd gedragen toen Roda met 0-1 won bij AC Milan in 2002. “Uiteindelijk zouden we een shirt van elk seizoen sinds 1962 willen hebben, maar dat is erg lastig. Vroeger hadden ze soms maar 22 shirts per seizoen. Veel shirts uit de jaren zestig zijn überhaupt niet meer te vinden.”

Collectors item

Dave houdt een shirt in de lucht met ‘GaiaZOO’ op de borst. “Dit is nooit gedragen, maar het verhaal erachter is wel bijzonder. Een lokale ondernemer zou Roda gaan sponsoren. Alles was al klaar voor de presentatie, maar uiteindelijk ging het niet door.”

Bol.com

Het zijn echte collectors items, zoals achter vrijwel elk voetbalshirt een apart verhaal schuilgaat. Rik, die net als Dave begin jaren negentig zijn eerste seizoenkaart kreeg op het oude Kaalheide, is vooral trots op een ander tricot: het shirt dat Ger Senden (411 wedstrijden in 19 seizoenen Roda JC) droeg tijdens zijn afscheidswedstrijd in 2008. “Dat heeft hij mij persoonlijk gegeven. Dat zijn toch de mooiste zaken uit onze collectie.”

Lees het hele artikel over het pop-up Roda JC museum in Staantribune #35, te bestellen in onze webshop of natuurlijk verkrijgbaar bij een abonnement op Staantribune.

Museum Roda JC

terug naar overzicht

Lees verder...