‘Op elk papiertje schreef ik FC Utrecht’

Deze week komt Missie aan de Mersey – John Achterberg en de weg naar de wereldtop met Liverpool uit. Schrijver Tom van Hulsen volgde voor dit boek John Achterberg, keeperstrainer van Liverpool, enkele jaren op de voet, bezocht de stad én vele wedstrijden en sprak uitgebreid met betrokkenen, onder wie Liverpool-trainer Jürgen Klopp. Het boek gaat niet alleen over Liverpool, maar ook over de carrière van John Achterberg, die leidde langs onder meer FC Utrecht, zijn favoriete club uit zijn geboorteplaats. Een voorproefje!

Bol.com

“Als jonge jongen was ik groot fan van FC Utrecht. Ik zat op de Da Costaschool in Hoograven. De onderwijzers werden daar een beetje gek van me, want op werkelijk elk papiertje of schrift dat ik kreeg schreef ik ‘FC Utrecht’. Ik ging ook vaak in een FC Utrecht-shirt naar school.”

De eerste wedstrijd in het oude stadion Galgenwaard waar vader Bram Achterberg zijn zoon John mee naartoe nam, was FC Utrecht – FC Den Haag, op 23 november 1980. “Het werd 5-0. Zo’n eerste wedstrijd maakt op die leeftijd veel indruk, als je de spelers tegen wie je opkijkt opeens van dichtbij ziet. Joop van Maurik was toen al gestopt als profvoetballer en speelde bij RUC in het eerste. Joop was als oud-speler van FC Utrecht een grote held van me. En hij was ook een voorbeeld – ik hoopte ooit ook eens bij FC Utrecht te mogen voetballen.”

John Achterberg bij FC Utrecht

Joop van Maurik

“Of ik dat ooit zou bereiken wist ik toen nog niet, maar ik wist wel dat ik er alles voor zou doen. En ondertussen bewonderde ik Joop op de training van RUC. Als het eerste trainde, ging ik achter het doel staan. En als de spelers de ballen naast of over schoten, ging ik die ballen halen en dan schoot ik ze terug. Zo kende Joop mij, en hij kreeg berichten dat ik aardig keepte in de jeugd. Ik ben hem erg dankbaar, Joop heeft mij zelfs een keer ingeschreven voor een keepersclinic bij Frans Hoek. Dat heeft hij zelf voor me betaald. En toen, op een gegeven moment, vroeg hij of ik bij het eerste wilde komen. Dat was een droom, ik was nog maar veertien jaar.”

John Achterberg bij FC Utrecht

“De eerste officiële wedstrijd was er een in de nacompetitie. De avond voor de wedstrijd was ik heel zenuwachtig. Maar het ging goed. We speelden gelijk, ik pakte een paar goede ballen. Dat viel op, en onder meer door de contacten van Joop bij FC Utrecht wisten ze het daar ook snel. Dus kort daarop kwam FC Utrecht aan de deur. Of ik daar wilde komen spelen. Nou, graag, haha. DOVO en Elinkwijk hadden ook belangstelling, maar toen ik naar FC Utrecht kon, was de keuze snel gemaakt. Iedereen was trots, en ik wel het meest. Ik was bijna zestien en zat inmiddels op de lts in Kanaleneiland, maar ik vond voetbal veel belangrijker. Zo is het allemaal begonnen.”

Lees het hele verhaal van John Achterberg in Missie aan de Mersey, verkrijgbaar in de Staantribune Webshop.

Missie aan de Mersey - John AchterbergFoto’s: Pro Shots

terug naar overzicht

Lees verder...