Ode aan Pierre Littbarski: typisch Duits bestaat niet

Franse voornaam, Poolse achternaam, Duitse voetballer. Dit is een ode aan Pierre Littbarski. Een naam die gestolen lijkt van een scholier met de ambitie om rapper te worden, maar deze Pierre Littbarski had andere ideeën.

Bol.com

Hij werd dribbelaar van beroep, onder meer in Keulen. Het grootste gedeelte van zijn carrière bracht hij er door, alvorens hij afsloot in Japan. Bij 1. FC Köln was hij onnavolgbaar en vond 116 keer het net in iets meer dan 400 wedstrijden voor De Geitenbokken. Een allesbehalve beroerd gemiddelde, maar in Keulen tellen herinneringen aan zijn zwierige slaloms veel zwaarder dan de statistiek.

Smeerlappen

Vraag een Nederlander naar het Duitse voetbal in de jaren tachtig en negentig en hij noemt al gauw Klinsmann, Völler en Matthäus. Heel misschien Thomas Hässler, en als je het aan de gemiddelde Staantribune-lezer vraagt, komen daar mogelijk Jürgen Kohler en Andreas Brehme bij. Ze staan bekend als rauwdouwers, smeerlappen, harde werkers. Ze hebben een slecht imago in Nederland. Maar in alle objectiviteit waren het prachtige voetballers. Technisch hoogbegaafd, verfijnde traptechniek en tactisch inzicht zijn hun veel meer toebedeeld dan rotschoppen, druistig draven en doelpunten in de laatste minuut.

Litti

Een naam die überhaupt nooit in dit rijtje staat, is Pierre Littbarski. De man die de bijnaam Litti deelt met Jari Litmanen, behoorde tot een bijzonder ras voetballer. Hij was het tegenovergestelde van de typische Duitse voetballer, die dus niet bestaat. Hij was een dribbelkoning die op zijn minst aan het woord zou moeten komen in een documentaire over dribbelprins Andrés Iniesta.

Waar Pierre Littbarski in Keulen en omstreken nog om wordt herinnerd, heeft te maken met een penalty tegen Eintracht Frankfurt in 1987. Littbarski legt de bal op de stip, draait zich om voor een aanloop, als zijn collega Stefan Engels uit het niets de strafschop neemt. Raak, maar na protest krijgt Littbarski geel en mist Engels de hernomen strafschop. (‘Typisch Engels’, natuurlijk, al rekenden de Britten afgelopen WK af met hun penaltysyndroom. Ten nadele van Colombia, het land waartegen Littbarski dan weer zijn enige WK-doelpunt scoorde.)

Bol.com

Kennen Sie Deutschland?

In 2009 deed Littbarski mee aan het tv-programma Kennen Sie Deutschland?, een spelshow waarin vier prominente Duitsers het opnemen tegen een doodgewone familie. Aan het eind won er typisch genoeg altijd een Duitser. Maar dat zegt niets.

 

terug naar overzicht

Lees verder...