Ode aan Jean-Marie Pfaff en Robert ‘Bobby’ Dekeyser

Jean-Marie Pfaff en Bayern München, dat is van 1982 tot 1988 zes seizoenen keepen op topniveau in de Bundesliga. Maar desondanks schiet velen als eerste dat ene interview te binnen, waarin Jean-Marie uit goedwillendheid Duits probeert te praten, maar hopeloos verzandt in een lachwekkend steenkolentaaltje. “Ich habe gedacht binst den Halbzeit: ich nehme een andere Hose, zoals altijd.”

Bol.com

Blauw was zijn lievelingskleur en om het succes een handje te helpen, had hij besloten tijdens de rust onder zijn gele trui toch maar een turquoise broek aan te trekken. Vandaar ook dat hij in de tweede helft een strafschop gestopft hatte, naturlich.

Bobby

Minder bekend is dat Jean-Marie Pfaff aan het einde van zijn periode bij Bayern een landgenoot als tweede doelman achter zich kreeg. Robert ‘Bobby’ Dekeyser was van 1986 tot 1987 Pfaffs doublure. Als zoon van een Belgische vader en een Oostenrijkse moeder groeide Dekeyser op in België en, nadat zijn ouders waren gescheiden, ook in Duitsland. Hij kwam onder meer bij Kaiserslautern en Union Sint-Gillis terecht.

Garage

In een hotel in Frankfurt liep hij bij toeval allemansvriend Jean-Marie Pfaff tegen het lijf. Die was zo vriendelijk hem op zijn verzoek te testen in de ondergrondse garage, vertelde Dekeyser in 2008 aan Het Nieuwsblad. “Ik tekende met krijt een goal op de muur. De vloer van de garage was van beton, maar dat kon mij niet schelen. Twee uur lang trapte Jean-Marie een bal naar mijn doel. Ik dook naar alles. Na de test zaten mijn knieën en ellebogen onder het bloed, maar ik had Pfaff wel overtuigd van mijn kwaliteiten. Ik vond dat wel leuk, maar verwachtte er verder eigenlijk niets van. We namen afscheid zonder nadere afspraken.”

Matthäus

Toen Bayern op zoek was naar een vervanger voor de geblesseerde tweede doelman Raimond Aumann, bleek Jean-Marie zijn eerdere ontmoeting met Bobby niet vergeten. Tot Dekeysers grote verbazing werd hij als 21-jarige door manager Uli Hoeness uitgenodigd en aangeworven. “Ik zat daar als kleine keeper tussen wereldvoetballers als Lothar Matthäus, Andreas Brehme en Klaus Augenthaler. Maar ik had een plannetje bedacht. Ik wist dat ik alleen kon slagen door te bluffen. Dus bij de eerste training kroop ik niet in een hoekje, maar stond ik recht in de kleedkamer en zei: ‘Ik ben Bobby Dekeyser en ik ben de beste keeper van de wereld.’”

Bol.com

Tuinmeubelen

Dekeyser keepte evenwel geen enkele competitiewedstrijd voor Bayern, maar genoot wel van de sfeer aan de top en is er Pfaff eeuwig dankbaar voor. Daarna kwam hij nog bij FC Nürnberg, KRC Genk en TSV 1860 München terecht, maar veel spelen deed hij niet. Hij bleef in de schaduw en bleek vooral daar succesvol met Dedon, zijn bedrijf in plastic tuinmeubelen. Dat groeide uit tot een wereldspeler, dankzij het gebruik van hularo, een vezel waarmee duurzaamheid en design kunnen worden gecombineerd. Julia Roberts en Brad Pitt behoorden, net als hotels, tot zijn clientèle, en een tijdlang was hij ook een van de sponsoren van de Duitse nationale ploeg.

Rucki Zucki

Ondertussen genoot Jean-Marie na zijn carrière van de gloed van de spotlights in een soapserie met zijn hele familie en talloze actes de présence. Hij verleende deze zomer zijn medewerking aan de Nederlander John Veugelers ter gelegenheid van de bierfeesten in Wieze. Ze maken ambiance met de Rucki Zucki, een remake van een hit uit de jaren tachtig. In Lederhosen gehesen, debiteert Jean-Marie af en toe een zin tussen de beats door: “Liebe Damen und Herrn, ich muss sagen: ihr seid wirklich super!”

terug naar overzicht

Lees verder...