‘Karelse kreeg bij NAC een contract voor tien jaar’

Deze week is Missie aan de Mersey – John Achterberg en de weg naar de wereldtop met Liverpool uitgekomen. Schrijver Tom van Hulsen volgde voor dit boek John Achterberg, keeperstrainer van Liverpool, enkele jaren op de voet, bezocht de stad én vele wedstrijden en sprak uitgebreid met betrokkenen, onder wie Liverpool-trainer Jürgen Klopp. Het boek gaat niet alleen over Liverpool, maar ook over de carrière van John Achterberg, die leidde langs onder meer NAC Breda. Een voorproefje!

Bol.com

“Ik ben een echte Utrechter, en ik wilde per se in het eerste van FC Utrecht spelen. Maar die Jan Willem van Ede bleef maar fit, en er was voor de trainers niet echt een reden om hem te passeren. Dus ik bleef op het tweede plan en in 1993 werd mijn contract niet verlengd. NAC, waar Ronald Spelbos trainer was, toonde belangstelling. Hoewel ik wist dat ik ook daar als nummer twee was gehaald, achter John Karelse, zag ik wel mogelijkheden. Je moet altijd kansen zien voor jezelf en vertrouwen hebben.”

“Maar Karelse kreeg kort na mijn komst een contract voor maar liefst tien jaar bij NAC. Toen wist ik wel dat het ook daar niet mee zou gaan vallen. Toch zag ik het als een mogelijkheid om te laten zien wat ik kon. Mijn vader werd in die tijd ernstig ziek. Hij was best trots op me. Ik heb in die periode tegen hem gezegd dat ikzelf vond dat ik goed genoeg was, maar dat je wel een kans moest krijgen.”

Debuut bij NAC

“Mijn debuut was uit tegen FC Groningen, toen John Karelse geblesseerd uitviel. Het bleef 0-0. Het was op een zondag (6 maart 1994, red.) en na de wedstrijd moest ik meteen door naar de PTT, waar ik nog werkte. Ik had namelijk nachtdienst… De volgende ochtend was ik om half zeven thuis, en om acht uur moest ik weer onderweg naar Breda, want we hadden krachttraining bij NAC. En na die training weer terug naar Utrecht naar de PTT, waar ik tot elf uur ‘s avonds moest werken… Dat was eigenlijk geen doen natuurlijk, maar zo ging het in die tijd. Haha, die nachtdienst bij de PTT, dat is mijn herinnering aan mijn debuut in het betaald voetbal.”

John Achterberg bij NAC, 1994-1995

“Mijn vader heeft me in 1995 nog in een wedstrijd tegen Heerenveen zien spelen. We verloren dat duel met 2-3. Maar mijn vader was tevreden, zei hij na afloop tegen me, dat vergeet ik nooit. De week erna stond ik weer in de goal toen we tegen PSV speelden. We wonnen met 4-2, uit. Dat was de laatste competitiewedstrijd van het seizoen, mijn vader heeft de samenvatting nog op tv gezien. In de zomer van dat jaar overleed hij. Ik vind het heel erg jammer dat hij de rest van mijn carrière niet mee heeft kunnen maken…”

Lees het hele verhaal van John Achterberg bij NAC en meer in Missie aan de Mersey, verkrijgbaar in de Staantribune Webshop!
NB: er zijn 50 door Tom van Hulsen gesigneerde exemplaren beschikbaar!

Foto: Pro Shots

terug naar overzicht

Lees verder...