Nii Lamptey: “De littekens staan nog op mijn lijf”

Komende weken besteden we aandacht aan het boek Nii Lamptey – De Vloek van Pelé van Staantribune-redacteur Joris Kaper. Het boek vertelt het verhaal over het bizarre leven en de voetbalcarrière van de oud-speler van onder meer Anderlecht en PSV.

Bol.com

De verhalen die online verschijnen op Staantribune.nl zijn een ingekorte versie van de hoofdstukken van het boek, dat hier te bestellen is.

Mijn vader was een vreemde

“Toen ik hoorde dat ik bij mijn vader moest gaan wonen, was ik vooral verdrietig. Ik was tien of elf jaar en ik zou mijn moeder en broertjes moeten missen. Tegelijkertijd wist ik ook dat ik het niet goed had thuis. Kinderen horen niet mishandeld te worden en op straat te slapen. Ik was dus ook opgelucht toen ik naar mijn vader vertrok. Maar het was vreemd om naar hem te gaan. Ik kende hem helemaal niet, had ook nooit contact met hem gehad. Maar toch moest ik bij hem gaan wonen.”

“Mijn vader was een harde, een taaie. Het contact met hem is altijd moeilijk geweest. Hij was inmiddels hertrouwd met een nieuwe vrouw. Ze had veel invloed op mijn vader en zij liet mij al snel weten dat ik helemaal niet gewenst was in hun huis. Alles wat ik deed, was fout in haar ogen. Daarbij reageerde ze altijd heel agressief op mij. Helaas ging mijn vader daar vaak in mee. Ook hij mishandelde mij op dat soort momenten. Als hij echt kwaad was, sloeg hij mij soms met zijn riem of zijn wandelstok.”

“Op een gegeven moment kon ik niet eens meer huilen. Ik was blijkbaar zo vaak geslagen dat ik er gewend aan leek te zijn. Omdat slaan blijkbaar niet altijd meer iets uithaalde, besloot mijn vader dat hij het dan maar eens op een andere manier moest proberen. Dat werden brandende sigarettenpeuken, die hij op mij uitdrukte. Ik heb daar nog steeds een paar littekens van staan op mijn buik en rug.”

Bol.com
Nii Lamptey: De Vloek van Pelé is nu overal te koop

Kiezen

“Er kwam een punt dat mijn stiefmoeder het zat was. Ze vertelde mijn vader dat hij moest kiezen tussen haar en mij. Ze dreigde haar spullen te pakken en te vertrekken als hij voor mij zou kiezen. Hij koos haar kant, wat betekende dat ik uit huis moest vertrekken. Ik was niet meer gewenst, het was pijnlijk.”

“Bij mijn team Kaloum Stars legde ik de situatie uit. Dat mijn stiefmoeder mij niet meer in huis wilde en dat ik terug moest terug naar mijn moeder in Accra, maar dat ik dat niet wilde. Ik vroeg of zij iets voor mij konden doen. De voorzitter van Kaloum Stars, Salifu, besloot toen om met mijn vader te praten. Hij wilde mij wel onderdak bieden en kwam tot een akkoord met mijn vader. Die vond dat geen probleem. Voortaan zou ik dus bij Salifu gaan wonen. Hoewel het niet fijn was om te horen dat ik bij mijn vader uit huis moest vertrekken, was ik niet heel verdrietig. Ik vond voetbal zo enorm leuk en bij Salifu kon ik voetballen zonder dat ik bang hoefde te zijn om mishandeld te worden. Dat was een fijn vooruitzicht.”

Dit verhaal is een verkorte versie van een van de verhalen over het leven en de voetbalcarrière van Nii Lamptey. Zijn volledige verhaal is te lezen in Nii Lamptey – De Vloek van Pelé en is hier te bestellen.

terug naar overzicht

Lees verder...