Nieuw boek: Voetbalstad Buenos Aires is uit!

Begin 2020, net voordat de coronacrisis uitbrak, ging een jongensdroom voor Joris van de Wier (Tilburg, 1978) in vervulling. De groundhoppende journalist van Staantribune trok ruim drie weken door de voetbalhoofdstad van de wereld, Buenos Aires en bezocht maar liefst 25 wedstrijden, in verschillende divisies. Hij schreef daarover het boek Voetbalstad Buenos Aires.

Bol.com

Niet alleen van de Cinco Grandes, de vijf grote clubs van Argentinië (Boca Juniors, River Plate, Racing Club, Independiente en San Lorenzo), maar ook duels van obscure clubs in de barrios (wijken) van de Argentijnse hoofdstad. Ook bezocht Van de Wier de twee grootste clubs van de stad La Plata: Gimnasia y Esgrima, de club waarvan Diego Maradona tot voor kort trainer was, en Estudiantes. Zijn belevenissen, achtergronden van de clubs en ja, ook de vraag hoe je aan kaarten komt: dit alles lees je in Voetbalstad Buenos Aires, dat vandaag, vrijdag 11 december, officieel verschijnt en vanaf deze datum dus in alle betere boekhandels ligt.

Voetbalstad Buenos Aires

Maradona verzorgde ook de tekst van de eerste pagina van het boek:

Er zijn maar twee échte voetbalsteden in de wereld: Glasgow en Buenos Aires

Hoewel veel bestellers het boek al hebben ontvangen, lanceert Staantribune het boek pas officieel vandaag, twee weken na de dood van de Argentijnse superster. Van de Wier: “Eigenlijk zou het boek op 27 november uitkomen. Maar dat vonden we twee dagen na de dood van Maradona niet gepast. Bovendien was ik zelf ook volledig in shock.”

Eerste deel

In dit eerste deel van zijn tocht door Argentinië komen tien clubs aan bod. Van de Wier zag de totale gekte rondom Maradona bij Gimnasia, liep door de levensgevaarlijke sloppenwijk naast het stadion van San Lorenzo, bezocht de voetbalhemel La Bombonera, stond met doorgesnoven barra brava in het uitvak bij Berazategui, at een rotte choripánbij Talleres, raakte in een pizzeria goed bevriend met de harde kern van Vélez Sarsfield, zag de legendarische houten tribune van El Porvenir, vinkte zijn stadiondroom Huracán af, ontmoette enige voormalige wereldkampioenen bij Estudiantes en zag in stadion El Monumental de paal waar Rob Rensenbrink tegenaan schopte.

Bol.com

“Voetbal is in Argentinië niet zomaar een spelletje. Het is een kwestie van leven en dood”, is de conclusie van Van de Wier. “En Maradona was en ís God. Hij is echt overal aanwezig in het dagelijks leven in Buenos Aires.”

Voetbal is in Argentinië niet zomaar een spelletje. Het is een kwestie van leven en dood

8 van de 10 ballen in VI

Voetbalstad Buenos Aires kreeg al veel publiciteit:
– Zo stond in het Friesch Dagblad een paginagroot artikel over het boek
– Schrijver Joris van de Wier was uitgebreid te horen op NPO Radio 1 in een uitzending van B.V.S.C. (de BNNVARA Sport Combinatie)
Stadsblad Utrecht sprak met uitgever Jim Holterhuës van Staantribune Media over het succes van het boek.
– en het weekblad Voetbal International (VI) beoordeelde het boek deze week met een 8 (van de 10 ballen):

Recensie Voetbalstad Buenos Aires in VI

Tweede deel

En inderdaad, je leest het goed: eerste deel. In 2021 verschijnt een tweede deel. We houden je via onze socialmediakanalen op de hoogte wanneer het tweede deel verschijnt.

Over de auteur

Joris van de Wier is adjunct-hoofdredacteur van Staantribune en expert op het gebied van Brits en Argentijns voetbal. Eerder verschenen van zijn hand Glorious Hearts (2015), Van Middlesbrough naar Millwall (2017), Pot 6 – Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa (2018), Voetbalstad Liverpool (2018) en Voetbalstad Berlijn (2019).

Bestelinfo

Voetbalstad Buenos Aires is hét boek over Argentijns voetbal. Lees het en je hebt meteen zin om het vliegtuig naar Argentinië te pakken… zodra het weer mag. Het boek over deze voetbalstad kun je bestellen in de Staantribune Webshop!

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...