Boek: Cupfighter Ajax – 90 seizoenen in de KNVB Beker

Cupfighter Ajax is het tweede deel van een serie gebundelde werken die Dick Holstein heeft geschreven over clubs in het nationale bekertoernooi. Na Feyenoord heeft nu ook de club uit Amsterdam een eigen boekie over de beker.

Bol.com

Niet minder dan twintig keer legde Ajax beslag op de KNVB Beker, die in de volksmond nogal eens badinerend De Dennenappel wordt genoemd. Omdat Ajax soms op Europees niveau van zich laat spreken en 35 titels won, springen de prestaties in het bekertoernooi evenwel niet meteen in het oog. Dat laat onverlet dat er heel wat aardige statistieken en weetjes over Ajax en de beker te vertellen zijn.

‘’Ik heb een boekje proberen samen te stellen dat een volwassen Ajax-fan met plezier voor zijn verjaardag krijgt”, zegt Holstein, die jaren journalist en uitgever bij Voetbal International was en Cupfighter Ajax met zijn eigen uitgeverij Golden Goals Media op de markt brengt. ‘’Er zijn best wat bijzondere dingen over het bekertoernooi en Ajax te vertellen. Piet Keizer, bijvoorbeeld, raakte eens geblesseerd tegen DWS en moest negen maanden verstek laten gaan. Hij botste ongelukkig met een tegenstander en bleek een bloedpropje in zijn hoofd te hebben.”

Doorgezaagde doelpalen

Toen in 1971 het halvefinaleduel met NEC op de rol stond, was het Zuiderpark in Den Haag plaats van handeling. Tot verbijstering van supporters, spelers en de scheidsrechter bleken de doelpalen doorgezaagd. ‘’De wedstrijd werd op neutraal terrein gespeeld en dat was dus bij ADO. Wie de palen had doorgezaagd, is nooit bekend geworden, maar het vermoeden is altijd geweest dat het fans van NEC waren die het er niet mee eens waren dat Ajax relatief dicht bij huis kon spelen. Naar aanleiding van dat incident zijn de houten doelpalen vervangen door aluminium exemplaren. Geen wereldschokkend nieuws, maar wel aardig om voor het voetlicht te halen.”

Ajax, vervolgt Holstein, heeft met Clarence Seedorf waarschijnlijk ook de meest ongelukkige debutant ooit in de gelederen. Zestien jaar pas was de latere wereldspeler toen hij als MAVO-scholier door Louis van Gaal werd opgeroepen voor de bekermatch bij VVV. ‘’Seedorf moest in de verdediging spelen en dat ging hartstikke mis. Nog voordat hij zelf de bal had geraakt, had zijn directe tegenstander Jay Driessen al twee keer gescoord. Ajax won de wedstrijd met 3-7, dus er was uiteindelijk weinig aan de hand. Maar voor Seedorf was het een bijzonder leermoment.”

Bol.com

Troostprijs

Holstein bestrijdt met klem dat de beker door Ajax – dat het vanavond in een lege ArenA opneemt tegen de amateurs van Barendrecht – stelselmatig als een ‘troostprijs’ werd beschouwd, die het vieren nauwelijks waard was. “Natuurlijk hebben Europees voetbal en de titel prioriteit. Maar als je de beelden van bekerwinstfinales bekijkt, zie je echt wel beleving en vreugde bij de Ajax-selectie. Voor Johan Cruijff betekende de bekerwinst in 1986 zijn eerste prijs als trainer. Hij was aan zijn eerste seizoen bij Ajax bezig en had een prachtige selectie, met mannen als Marco van Basten, Frank Rijkaard en Stanley Menzo. Toen Ajax de finale thuis met 3-0 won van RBC, werd dat uitbundig gevierd. Cruijff is overigens all-timetopscorer van Ajax in het bekertoernooi met 39 goals, Ter vergelijking: bij Feyenoord zijn Henk Schouten en Toon Meerman de beste, met 20 doelpunten.”

Dat Ajax soms ogenschijnlijk nonchalant met het bekertoernooi omsprong, wordt door Holstein wel beaamd. Haast onverklaarbaar is de serie uitschakelingen tegen eerstedivisieclubs tijdens het bewind van Van Gaal, midden jaren negentig. ‘’Eerst verloren ze van NEC, toen van Heracles en later ook nog van Cambuur. Toen ik dat terug las, kon ik het haast niet geloven. Maar echt, ook tegen die clubs gingen ze ervoor. Tegen NEC bijvoorbeeld, drong Ajax constant aan.”

Het boek Cupfighter Ajax is onder meer te koop bij Bol.com.

Cupfighter Ajax

terug naar overzicht

Lees verder...