Als je de geschiedenis van Liverpool of de lijst met kampioenen van Engeland niet kent, is het moeilijk voor te stellen dat Liverpool voor het laatst in 1990 kampioen werd. Bizar eigenlijk voor een club die tussendoor wel tweemaal de Champions League won en zelfs wereldkampioen werd. Gelukkig komt daar dit seizoen een einde aan. Met dank aan Bruce Grobbelaar.
De club zal dit seizoen eindelijk weer kampioen worden en doet dat met een straatlengte voorsprong. Maar hoe kan het dat de club na 1990 nooit meer de beste van Engeland was? Het kan pure pech zijn, aankopen die de verwachtingen niet waarmaken en natuurlijk de intrede van steenrijke eigenaren bij andere clubs die niet kijken op een ‘paar’ miljoentjes meer.
In 1990, het laatste kampioensjaar, kende Liverpool een selectie met daarin onder meer Ian Rush, Peter Beardsley, John Barnes, Steve McMahon en doelman Bruce Grobbelaar. En laat die laatste nu net de hoofdrol spelen in de kampioenssoap van Liverpool.
Bruce Grobbelaar
Grobbelaar kende zijn beste jaren in de jaren tachtig bij Liverpool, met onder meer zes kampioenschappen, 3 FA Cups en een Europa Cup I, waarin hij opzien baarde met zijn wobbly legs tijdens de penaltyserie in de finale. Zijn successen bij Liverpool werden echter ook overschaduwd door het Heizeldrama en de Hillsborough-ramp, die hij allebei als doelman meemaakte.
Grobbelaar was sowieso een opvallende verschijning met zijn soms vreemde capriolen op het veld. De doelman was bovendien niet helemaal van onbesproken gedrag: in de nadagen van zijn carrière werd hij beschuldigd van matchfixing en in zijn jonge jaren was hij soldaat in het leger van Rhodesië, het toenmalige Zimbabwe. Hij vocht daarmee in de Rhodesian Bush War, de Zimbabwaanse Onafhankelijkheidsoorlog. “How many people did I kill? I couldn’t tell you”, schreef hij in 2018 in zijn biografie.
En dan was er nog de medicijnman.
De vloek van Liverpool
In 1992 werd voor Bruce Grobbelaar een testimonial match gespeeld, gesponsord door Zambezi Lager, een biermerk uit Zimbabwe, het land waar Grobbelaar opgroeide en international van was. Uit hun hoge koker kwam het idee om een medicijnman mee te sturen, die de doelpalen van beide goals op Anfield ‘inzegende,’ vergezeld van de woorden: “If you don’t have the jungle man Bruce Grobbelaar here, you won’t win the league again.”
Grobbelaar ging vervolgens zijn eigen weg, Liverpool ook. We weten wat daarna gebeurde: dertig jaar lang won Liverpool de titel niet.
Grobbelaar was in 2014 weer eens te gast bij Liverpool en wist wat hem te doen stond. De doelman moest de vloek van de medicijnman verbreken. Als Afrikaan geloofde hij genoeg in de vloek om deze proberen te verbreken. Hoe? Door de ‘ingezegende’ doelpalen te besprenkelen met zijn eigen urine. Grobbelaar wist de doelpalen aan de zijde van The Kop onder te plassen, maar voordat hij de andere goal had bereikt, werd hij verwijderd uit het stadion. We kennen het resultaat: Liverpool werd dat jaar (net) geen kampioen.
Vloek opgeheven
In december 2019 deed Grobbelaar, in gesprek met BT Sport, een onthulling: hij had zijn taak volbracht. Voorafgaand aan het seizoen deed hij tijdens een sponsorevenement mee met een wedstrijd op Anfield. Een uitgelezen kans om zijn missie te voltooien. Hij plaste in een bidon, nam deze mee het veld op en besprenkelde de goals aan beide zijdes.
Missie voltooid, vloek opgeheven: het resultaat is te zien aan de ranglijst. Jürgen Klopp zal ongetwijfeld zijn steentje hebben bijgedragen aan het kampioenschap, maar zonder Bruce Grobbelaar was dat uiteraard niet gelukt.
Bekijk hier de video, waarin is te zien hoe Grobbelaar zijn verhaal doet én de doelpalen besprenkelt (vanaf 5.32):
Meer onbekende verhalen over Liverpool kun je lezen in Voetbalstad Liverpool, te bestellen in de Staantribune Webshop.
Foto header: Pro Shots/Action Images