Das Trikot: Het regenboogshirt van VfL Bochum

Vorige week het shirt van TSV 1860 München, vandaag een van de meest controversiële shirts uit de Duitse voetbalgeschiedenis: het regenboogshirt van VfL Bochum.

Bol.com

Ajax speelde in 1997 in de UEFA Cup tegen VfL Bochum. Best aardige wedstrijden met veel doelpunten (4-2 in Amsterdam, 2-2 in Bochum). Maar dat is niet waarom veel mensen zich deze duels nog herinneren. Het was het tenue van de Duitsers waar iedereen de volgende dag over sprak. De ene kant was wit (of blauw, zoals het uitshirt) en de andere kant bestond uit een regenboog.

Gokbedrijf

Tegenwoordig zou dat een statement tegen homofobie zijn, maar dat was hier niet het geval. Het logo van hoofdsponsor Faber Lotto-Service was namelijk een balletje met de regenboogkleuren. Het hoofdkantoor van het gokbedrijf zat in Bochum, dus het was de perfecte sponsor voor de voetbalclub.

Nadat ik het regenboogshirt voor het eerst zag, móest ik het hebben. In Tilburg was het natuurlijk niet te krijgen, maar gelukkig hadden mijn vrienden van Accent Sport in Amsterdam het wel. Het is nog altijd een van de pareltjes uit mijn collectie, ondanks dat het vaak in lijstjes voorkomt van lelijkste voetbalshirts ooit. Maar die mensen hebben er geen verstand van.

Het befaamde regenboogshirt van Bochum.

terug naar overzicht

Lees verder...