Jhonny van Beukering, meer dan ex-prof met overgewicht

In zijn jeugd gold Jhonny van Beukering nog als toekomstig spits van Oranje, blikvanger van een jeugdgeneratie waartoe ook Van der Vaart, Huntelaar en Van Persie behoorden. Ster uit de voetbalschool van Vitesse, die bij zijn eredivisiedebuut in 2001 uit bij Ajax direct de winnende maakte.

Bol.com

Maar al snel veranderde zijn stempel van ‘toptalent’ in ‘voormalige belofte met overgewicht’. Of hij nu het shirt droeg van De Graafschap, Zwolle, NEC, Go Ahead Eagles of Feyenoord, en of hij nu daadwerkelijk honderd kilo woog, of twintig kilo lichter was en twee keer daags twaalf kilometer hardliep: altijd werd hij nageroepen. “Hé, hamburger! Hé, Jhonny van de Burger King!”

Er is altijd wel iemand die over die ene fastfoodketen begint

“De aandacht is wel afgenomen, hoor.” Van Beukering wijst over de mistige velden van SC Veluwezoom. Daar waar hij zometeen de training leidt van het Onder 15-team van zijn zoontje Jayson, krioelt het nu al van de voetballende kinderen. “Door de jongere generatie word ik veel minder op mijn carrière aangesproken”, zegt de man die in 2012 na een kort avontuur bij FC Dordrecht definitief stopte. “Veel jeugd weet niet eens meer dat ik ooit prof ben geweest. Als ik door Arnhem loop, krijg ik een stuk minder opmerkingen dan vroeger.”

Burger King

Maar toch: er is altijd wel iemand die over die ene fastfoodketen begint. Van Beukerings ogen vormen zich tot spleetjes. Weer die guitige lach. “Ik ben eraan gewend geraakt en kan er wel om lachen. Toen ik bij NEC speelde, had de fanatieke aanhang van NAC een keer een spandoek gemaakt met mijn naam en het logo van Burger King erop. Of ik dat vervelend vond, vroeg een journalist na afloop. ‘Nee, ik wil hem wel in mijn tuin’, zei ik voor de gein.” Wat het nog geiniger maakte: een tijdje later hing dat spandoek daadwerkelijk in de achtertuin van huize Van Beukering.

“Die NAC-supporters zijn het komen brengen met een Sonja Bakker dieetboek erbij. Lachen toch? Ik heb het doek een hele tijd laten hangen. Die supporters uit Breda vonden het ook mooi hoe ik reageerde, al waren ze een paar maanden eerder niet zo blij met me geweest. In de play-offs van 2007-2008 plaatsten wij ons met NEC voor Europees voetbal door NAC te vernederen. In De Goffert werd het 6-0.”

Bol.com

Van Beukering, zijn leven lang woonachtig in Velp bij Arnhem, stapt door het leven met een uitstraling die het midden houdt tussen laconiek en nonchalant. Wat bij Mark Rutte soms gemaakt overkomt, lijkt bij hem aangeboren: het talent om overbodige problemen lachend van zich af te laten glijden. De spits, die 77 keer scoorde in 212 profduels, haalt zijn schouders op als onbekenden kritiek op hem hebben. Hij grijnst als-ie bespot wordt. Dit interview voor publicatie lezen? “Ach, als je niet te veel onzin opschrijft, vind ik alles best.”

Dit is een voorproefje van het interview met Jhonny van de Beukering in de nieuwe Staantribune (#28), verkrijgbaar in onze webshop.

Verder in dit nummer:

 • 50 jaar FC Utrecht – een persoonlijk verhaal van Remco Kraak over vier generaties supporters
 • Derby Manchester City v Manchester United
 • Olympic Charleroi v Club Luik
 • wijk Spangen
 • AFC, waar we een middagje met clubman Jack van Gelder meeliepen
 • Michel van Oostrum
 • Verzamelaar van seizoenkaarten
 • Portret Ed de Goeij
 • Andrej Demtsjenko
 • Topshots, die je vroeger in de zakken chips vond
 • Het NR-shirt van Diego Maradona.

Hieronder een voorproefje in elf seconden. Bestel in de Staantribune Webshop of bij een van onze verkooppunten!

terug naar overzicht

Lees verder...