FC Utrecht – Een halve eeuw clubliefde

Voor Staantribune #28 schreef Remco Kraak, een mooi, persoonlijk verhaal over het gevoel voor FC Utrecht, dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Een voorproefje:

Bol.com

“Mijn opvoeding vindt plaats in de Galgenwaard van FC Utrecht. Op de tribune voer ik gesprekken met mijn vader over school, mijn vrienden en wat er allemaal verder nog in mijn hoofd omgaat. Thuis zijn mijn zusje en moeder erbij, dat praat minder makkelijk. Als puber heb ik veel problemen, vooral op school. Mijn moeder gaat op een gegeven moment niet meer mee naar de oudergesprekken, omdat het haar frustreert dat de docenten slecht over mij praten.

Het is rond het millennium, de tijd dat ik me begin te interesseren voor het bezoek van uitwedstrijden. Ik ken de verhalen van de gesloopte treinen, de rellen en de spreekkoren. Mijn ouders kennen die verhalen helaas ook, maar gaan toch akkoord dat ik uitwedstrijden ga bezoeken.

Ik ben zo blij als een kind en zie het helemaal voor me. Lekker met de trein naar Rotterdam-Zuid of met de bus naar Den Haag. Een droom komt uit. Totdat mijn ouders het woordje ‘maar’ in hun mond nemen: ‘Maar je mag niet naar een risicowedstrijd.’ De eerste wedstrijden willen ze zelf uitzoeken, zodat ze zeker weten dat ik mezelf niet in de problemen breng.”

Beluister ook onze podcast over FC Utrecht met onder anderen Remco Kraak, auteur van het boek de Rebellen van de Bunnikside.

Bol.com

Middagje RKC

“Het wordt een middagje RKC in het Mandemakers Stadion. Want wat kan er nou in Waalwijk gebeuren? Als ik met twee vrienden het stadion binnenga, merk ik meteen dat de sfeer net zo broeierig is als de hoge temperatuur van die dag. FC Utrecht vecht al een paar seizoenen tegen degradatie, er heerst grote onvrede over het bestuur. Supporters trekken tijdens de wedstrijd aan de hekken, het gros van het vak is buiten zinnen van de adrenaline.

Een hek schiet open en driekwart van het vak stormt het veld op, onder wie ik. Terwijl ik het veld op ren, besef ik meteen dat mijn ouders dit niet zo voor mij bedacht hadden. Niet nadenkend over de consequenties wil ik even mijn gram halen. Met mijn eerste mobiele telefoon, een grote Bosch, bel ik mijn vader op:
– ‘Hé pa, raad eens waar ik sta?’
– ‘Dat weet ik toch, jongen, je bent bij RKC op de tribune.’
– ‘Nee, ik sta op de middenstip. Doei!'”

Dit is een voorproefje van het hele artikel ‘FC Utrecht – een halve eeuw clubliefde’ dat is te lezen in de nieuwe Staantribune (#28), verkrijgbaar in onze webshop.

Verder in dit nummer:

 • Derby Manchester City v Manchester United
 • Olympic Charleroi v Club Luik
 • wijk Spangen
 • AFC, waar we een middagje met clubman Jack van Gelder meeliepen
 • Jhonny van Beukering
 • Michel van Oostrum
 • Verzamelaar van seizoenkaarten
 • Portret Ed de Goeij
 • Andrej Demtsjenko
 • Topshots, die je vroeger in de zakken chips vond
 • Het NR-shirt van Diego Maradona.

Hieronder een voorproefje in elf seconden. Bestel in de Staantribune Webshop of bij een van onze verkooppunten!

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...