Hup Holland Hup! – Voetbalchants en populaire liedjes

Een live voetbalwedstrijd kijken is een bijzondere ervaring. De geur, wat je ziet, het gevoel dat je krijgt als jouw team wint… Maar één van de dingen die voetbal echt onderscheid van alle andere sporten zijn de chants en liedjes. Om voetbalspelers aan te moedigen, hebben veel clubs een chant of een liedje dat door de fans wordt gezongen en dit draagt enorm mee aan de sfeer tijdens wedstrijden.

Bol.com

Als een voetbalchant of liedje enorm populair is, zullen meer fans van de club hebben gehoord en is de club dus ook een populairdere keuze voor weddenschappen bij de beste bookmakers.

Rocking all week

In 2007 tekende de manager van Newcastle United een contract waardoor Habib Beye, de Senegalese verdediger, zich bij zijn team voegde. Fans van Newcastle United waren onder de indruk van zijn geweldige prestaties en verwerkten zijn naam in het themalied van de klassieke Amerikaanse sitcom “Happy Days” als eerbetoon aan hun Senegalese verdediger. Dit groeide vervolgens uit tot één van de beste voetballiedjes ooit.

Sunday Monday Habib Beye, Tuesday Wednesday Habib Beye, Thursday Friday Habib Beye, Saturday, Habib Beye, rocking all week with you!

Hup Holland Hup

Hup Holland Hup werd in 1950 geschreven door Jan de Cler en het werd nog steeds uit volle borst gezonden tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal. Het refrein is altijd hetzelfde, maar de coupletten van dit nummer werden voor elke wedstrijd apart geschreven. Jan de Cler was namelijk erg goed in snel goede teksten verzinnen en hij schreef voor elke helft een nieuwe versie van het nummer met een samenvatting van de wedstrijd.

Hup, Holland hup
Laat de leeuw niet in z’n hempie staan
Hup, Holland hup
Trek het beessie geen pantoffels aan
Hup, Holland hup
Laat je uit ‘t veld niet slaan
Want de leeuw op voetbalschoenen
Durft de hele wereld aan

You’ll never walk alone

You will never walk alone is een van de beste voetballiedjes aller tijden. Het is oorspronkelijk een nummer uit de musical Carousel van Rodgers en Hammerstein 1945. Liverpool en Celtic-fans maken nog steeds ruzie over welke club het nummer voor het eerst heeft geadopteerd, maar ongeacht wie dat was, is dit het meest populaire en beroemde voetballied ooit.De woorden van het lied zijn gegraveerd boven de poort van het stadion van Liverpool, Anfield.

Songtekst: Walk on through the wind Walk on through the rain though your dreams be tossed and blown Walk on, walk on with hope in your heart and you’ll never walk alone you’ll never walk alone…”

Het Wilhelmus

Het Wilhelmus, het nationale volkslied van Nederland, is het meest betekenisvolle lied dat sinds 1932 tijdens internationale wedstrijden wordt gezongen. Het is over het algemeen alleen het eerste couplet dat wordt gezongen (het volkslied zelf is namelijk erg lang!). Iedereen legt zijn rechterhand op het hart en zingt uit volle borst mee.

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd. 

Seven Nation Army

Seven Nation Army was de openingstrack op het album Elephant van The White Stripes en werd een enorme hit dat wekenlang hoog in de hitlijsten stond. Het werd een fenomeen in het stadium dankzij fans van Club Brugge die het nummer voorafgaand aan een wedstrijd tegen AC Milan in Milaan in een kroeg hoorden. Ze zongen het op weg naar het station, in het stadion en vervolgens ook nadat hun team de Spaanse club versloeg. Fans begonnen het tijdens alle thuiswedstrijden te zingen na doelpunten en het werd al snel het onofficiële clublied.

I’m gonna fight ‘em off
A seven nation army couldn’t hold me back
They’re gonna rip it off
Taking their time right behind my back
And I’m talking to myself at night
Because I can’t forget
Back and forth through my mind
Behind a cigarette

Sweet Caroline

Sweet Caroline, een beroemd nummer van de Amerikaanse zanger Neil Diamond, is sinds de kwartfinale van het Europees kampioenschap voetbal uitgegroeid tot het clublied van het Engelse nationale team. Tijdens de kwartfinale tussen Engeland en Duitsland koos de dj in het stadion van Wembley in Londen ervoor om Sweet Caroline te spelen en dit was duidelijk een groot succes!

Hands, touching hands
Reaching out, touching me, touching you
Sweet Caroline
Good times never seemed so good
I’ve been inclined
To believe they never would

 Dit zijn een aantal van de meest beroemde en populaire voetballiedjes ooit. Natuurlijk zijn er nog veel meer. Vooral de Engelsen zijn erg goed in het verzinnen van chants.

terug naar overzicht

Lees verder...