Hoe wedden een deel van onze voetbalcultuur is geworden

De scheidsrechter fluit voor de eerste keer, de bal begint te rollen en meteen kloppen vele harten sneller. Veelal omdat dit de harten van de fans betreft, maar ook omdat heel veel mensen geld hebben ingezet op de wedstrijd in kwestie. Komt de uitploeg tot scoren? Hoeveel kaarten geeft de scheidsrechter? Schiet de spits in vorm minimaal twee keer op doel? Het wedden op sport is binnen enkele jaren tot een onderdeel van de Nederlandse voetbalcultuur gaan horen.

Bol.com

Hierboven staat een greep uit de talloze vragen die voorafgaande aan de wedstrijd door de hoofden van wedders spoken. Een Totootje zetten of een Unibetje plaatsen is wordt regelmatig gezegd in menig amateurvoetbalkleedkamer. Er zijn zelfs boeken over geschreven.

Wedden op kaarten, doelpunten en strafschoppen

Nu Covid-19 vrijwel alle sportevenementen aan banden heeft gelegd, kampen liefhebbers van sportweddenschappen met een leegte. Geen spannende voetbalwedstrijden in de Europese topcompetities, geen biertje in het stadion met je vrienden, maar ook geen weddenschappen op kaarten, doelpunten, strafschoppen of correcte eindstanden. Het virus geeft andermaal aan hoe vanzelfsprekend voetbal, voetbalcultuur en het bijbehorende wedden is geworden. Beide facetten zijn de laatste jaren met de opkomst van online weddenschappen onlosmakelijk aan elkaar verbonden geraakt.

Geschiedenis van het wedden

Wedden is net zo oud als de weg naar Rome. De eerste weddenschappen werden al eeuwen geleden afgesloten. Via de oude Grieken (die weddenschappen plaatsten op atletiekwedstrijden) werd het populair in het oude Rome, waar het zelfs werd gelegaliseerd. Populaire wedstrijden waren destijds de gladiatorspellen. Nadat deze evenementen stopten, verspreidde het wedden naar andere koninkrijken. Religieuze leiders probeerden weddenschappen te verbieden, dat lukte slechts ten dele. Weddenschappen werden altijd onderling buiten de bestaande paden afgesloten.

Het wedden werd razend populair in Engeland, het land waar het gokken op (sport)wedstrijden groot is geworden, vooral paarden races waren erg populair. Momenteel is Europa een van de continenten waar sportwedden ieder jaar aan populariteit wint, mede door het aanbieden van live weddenschappen door online bookmakers die handig inspelen op de digitale transformatie in de maatschappij. 

Kun je rijk worden met wedden?

De beweegredenen zijn verschillend. Veel wedders hopen binnen no time een gloednieuwe Ferrari op de stoep te hebben staan, maar een even grote groep doet het om de spanning rond een wedstrijd wat verder op te krikken. Bookmakers bestaan niet voor niets, financieel rijk worden met sportweddenschappen is slechts voor een heel kleine groep weggelegd. Je kunt wel op zoek gaan naar rijkdom, daarvoor moet je onder andere verliefd kunnen worden op het lelijke eendje.

terug naar overzicht

Lees verder...