Het Wildparkstadion van Karlsruher SC [de Groundhop]

Voor iedereen die het EK 1988 nog op zijn netvlies heeft staan – en welke veertigplusser heeft dat niet – en de daarbij behorende stadions in Düusseldorf, Gelsenkirchen, Keulen, Hamburg en München: ik wille jullie meenemen mee naar het Wildparkstadion van Karlsruher SC, een echte aanrader.

Bol.com

Nadat ik een keer of vijf alleen naar een wedstrijd van Karlsruher SC was geweest, werd het tijd om mijn groundhopmaat René kennis te laten maken met deze heerlijke bak. René en ik hebben ongeveer twintig keer een voetbaltrip gemaakt naar Engeland of Schotland, waar we in een weekend twee wedstrijden pakten en een aantal grounds vinckten. Een paar jaar geleden maakten we een dagtrip naar Karlsruher SC – FSV Zwickau.

Rond acht uur pakten we de intercity van Amsterdam naar Basel in Utrecht en zo’n vier uur later stopte de trein in Karlsruhe. Onderweg ouwehoeren over voetbaltripjes, grounds, betonnen stadions met sintelbanen, grote Oost-Europees-achtige scoreborden achter het doel en alle andere belangrijke en onbelangrijke zaken van het leven.

Wildpark Karlsruher SC

In Karlsruhe pakten we de tram naar Marktplatz en vervolgens wandelden we door het Schlosspark richting het Wildparkstadion. In het park zagen we de onvermijdelijke souvenir- en bierverkopers, drinkers en legeflessenverzamelaars. Mooi om te zien dat bijna alle Karlsruhe-supporters hun lege bierflessen afgaven bij een man in een rolstoel, die hierdoor een paar euro’s kon verdienen.

Tussen de Blau-und-Weisse-supporters, van wie sommige vier of meer sjaals rond de armen hadden gebonden hebben, doemden tussen de bomen van het park de lichtmasten uit de jaren tachtig van Wildpark op. Voor twaalf euro kochten we een kaartje voor staanplaatsen achter het doel, terwijl de Stadionsprecher iets roept over “DREI GROSSE BUCHSTABEN DES DEUTSCHES FUSSBALL: KSC!!”

Bol.com

De wedstrijd werd gespeeld in de 3. Bundesliga en had niet veel om het lijf, maar dat hoeft ook niet in het Wildpark. In gedachten zagen René en ik de legendarische 7-0 overwinning op Valencia van 2 november 1993 nog een keer gebeuren.

Lange zijde

De lange zijde genaamd Die Gegenrade, waar de fanatieke aanhang staat, bestaat uit staanplaatsen op de onderste plekken, vervolgens een serie zitplaatsen, dan nog een rij zitplaatsen en dan nog eenmaal zitten. Achter het doel zijn staanplaatsen, met zelfs een kinderspeelplaatsje. Ook de hoofdtribune is een pareltje: hoog, stoelen in diverse kleuren en in een flauwe ronding langs het veld.

We zagen Daniel Gordon van Karlsruhe de enige  treffer binnenkoppen, waardoor de zestienduizend aanwezigen 2. Bundesliga weer een stapje dichterbij zagen komen. Iets voor het einde van de wedstrijd moesten we helaas alweer gaan lopen, anders zouden we de trein van 17.00 uur missen naar Utrecht, waar we rond 21.30 uur arriveren.

Vernieuwing

Helaas gaat Karlsruher SC mee in de vaart der volkeren. Men is inmiddels begonnen met het stapsgewijs vernieuwen van het Wildparkstadion. De twee tribunes achter het doel en Die Gegenrade zijn al afgebroken en provisorisch opgebouwd, als er ooit weer met publiek gevoetbald mag worden. Wie de prachtige Haupttribune nog een keer wil zien, moet dus snel zijn. Für immer KSC!

terug naar overzicht

Lees verder...