De vriendschap tussen Hertha BSC en Karlsruhe SC

“Karlsruhe! Hertha! Karlsruhe! Hertha! Karlsruhe! Hertha!” Minutenlang schreeuwen de supporters van Hertha BSC en Karlsruher SC dit naar elkaar. In Nederland zouden we dit heel vreemd vinden, maar bij deze wedstrijd is het heel normaal. De vriendschap tussen Hertha BSC en Karlsruhe SC is bij hun supporters normaal: zij zijn al jaren goed bevriend.

Bol.com

De vriendschapsband is al heel oud en gaat terug tot 1976. Op de eerste speeldag stond de wedstrijd Karlsruher SC – Hertha BSC op het programma. Na een lange reis, dwars door de DDR, kwamen de Herthaner aan op het treinstation van Karlsruhe. Waar ze normaal werden opgewacht door boefjes, werden de mannen uit Berlijn nu als een soort helden ingehaald. De supporters van Karlsruher gaven hen meteen bier en namen hen mee naar hun kroegen. Na flink wat drankgelag werd de wandeling naar het stadion ook gezamenlijk gemaakt. Een vriendschap was geboren.

Vriendschap

In de jaren erop heerst rondom wedstrijden tussen beide clubs een feeststemming. De supporters logeren bij elkaar en drinken in elkaars kroegen. In het stadion staan ze zelfs door elkaar. Supporters van KSC op de Ostkurve in het Olympiastadion of omgekeerd in het Wildparkstadion zijn geen uitzondering. Waar normaal de opstelling van de tegenstander wordt uitgefloten en de achternaam van de spelers wordt veranderd in het zeer originele Arschloch, is dat tijdens wedstrijden tussen deze twee niet het geval. Alle spelers krijgen applaus van beide supportersgroepen. Wie wint maakt niet veel uit, want alle fans juichen even hard voor de tegenstander als voor hun eigen ploeg. Na sommige wedstrijden staan zelfs de spelers voor de supporters samen de nederlaag te vieren.

Doppelhalters

In Duitsland komen dit soort vriendschapsbanden heel vaak voor. Het diepste gaat die tussen Schalke 04 en 1. FC Nürnberg. Die speelden afgelopen seizoen zelfs in shirts gebaseerd op dat van de ander en staan bekend om hun gezamenlijke choreos. Maar ook 1860 München en Kaiserlautern, Bayern München en VfL Bochum, en Hannover 96 en HSV gaan heel klef met elkaar om. Bijna iedere club heeft wel een vriendje in eigen land. De Doppelhalter, een sjaal met de naam van twee clubs erop, was in Duitsland al heel lang voor de opkomst van de foute half-scarf gemeengoed.

Waar ik vriendschapsbanden tussen twee clubs uit verschillende landen nog wel kan begrijpen, vind ik die tussen verenigingen uit hetzelfde land erg vreemd. Het blijft toch sportief gezien de rivaal. Als Willem II een vriendschapsband zou hebben met bijvoorbeeld MVV, dan zou ik het heel moeilijk vinden om voor hen te juichen als wij daar zouden verliezen. Het voelt onnatuurlijk, maar misschien ben ik wel een kleinzielig mens.

Bol.com

De zee en wind

Lopend door Berlijn valt niet aan de band tussen beide supportersgroepen te ontkomen. Stickers met de logo’s van beide clubs en de tekst “Ein Freundschaft die nie Vergeht” en van de harde kernen van beide clubs, de Hauptstadmafia en Wild Boys, zijn overal te vinden. Ook zijn er sjaals te koop met de logo’s en namen van beide clubs en in het midden twee handen die elkaar een formele handdruk geven.

Je kunt ook speldjes kopen waarin de supporters de liefde aan elkaar verklaren of een T-shirt met de landkaart van Duitsland waarop het land doormidden wordt gesplitst door een lijn. De bovenste helft is wit en in het midden staat het logo van Hertha. De onderste helft is blauw en heeft het logo van Karslruher. Op het T-shirt staat de tekst “Wir halten zusammen wie der Wind und das Meer”. Het is soms romantischer dan de film Titanic.

Choreo’s

De supporters organiseren regelmatig acties waarin de liefde aan elkaar wordt verklaard. In het Wildparkstadion werd voor een wedstrijd een spandoek met de tekst “Hertha und der KSC” opgehangen, terwijl supporters daarachter op de staantribunes zwaaiden met grote vlaggen waarop de wapens van beide clubs stonden. Later had Karlsruher tientallen bandieri’s geregeld met daarop de logo’s van KSC en Hertha. Daaronder werd een doek getoond waarop allemaal mannen naast elkaar stonden en daar weer onder hing de tekst “Im Herzen verbunden in der Seele verwandt”.

Bij Hertha werd rondom het veertigjarig bestaan van de vriendschap een groot spandoek opgehangen op de Ostkurve met de tekst “Ein Bündnis für die Ewigkeit” en daarnaast de logo’s van Karlsruher, Hertha BSC, de stad Berlijn en de provincie Baden (waar Karlsruhe vandaan komt). De supporters onder het spandoek maakten een grote choreo met de logo’s van beide clubs. Ter ere van het 125-jarig bestaan van KSC in 2019 werd Hertha uitgenodigd voor een toernooi. Daar kwamen ook weer veel Berlijners op af. De vriendschap is ijzersterk en bij Hertha kunnen ze niet wachten totdat Karlsruher weer promoveert en de clubs in de Bundesliga tegen elkaar spelen. Dan kan er weer fijn geknuffeld worden.

Dit is een voorproefje uit Voetbalstad Berlijn, te bestellen in de Staantribune Webshop.

Bol.com

terug naar overzicht

Lees verder...