Het verboden ‘Ajax-shirt’ van Heerenveen

Wiep Bosma heeft een eigen mancave die helemaal is ingericht met sc Heerenveen-spullen. Naast honderden gedragen wedstrijdshirts heeft de 57-jarige autohandelaar heel veel bijzondere Heerenveen-items in zijn verzameling, waarover hij graag verhaalt. “Maar hoe ik aan het ‘verboden shirt’, het ‘Ajax-shirt’ van Heerenveen van Viktor Elm kom, blijft geheim.”

Bol.com

Met het verboden Heerenveen-shirt wordt het uitshirt van Heerenveen van 2011-2012 bedoeld. “Het heeft een klassieke rode baan in het midden, met aan beide kanten de kleur wit. Inderdaad, het lijkt veel op het traditionele Ajax-shirt”, zegt de verzamelaar. De club had het lumineuze idee om het seizoen te beginnen met een uitshirt dat was geïnspireerd op het shirt van Heerenveen uit de jaren twintig en dertig. Maar er was niet bij stilgestaan dat het grote overeenkomsten vertoonde met het Ajax-tricot.

Toen Heerenveen in een uitwedstrijd tegen Roda JC het nieuwe shirt presenteerde, kwam een storm van protest van Heerenveen-supporters op gang. De shirts werden vervolgens vernietigd, behalve één exemplaar dat volgens Bosma “naast de wasmachine is gevallen”. “Het shirt is van Viktor Elm, maar hij heeft er niet tijdens die wedstrijd in gespeeld, want hij voetbalde met korte mouwen. De eerste keer dat teammanager Herman van Dijk hier binnenkwam, liep hij vol ongeloof op dit shirt af. ‘Dat kan niet’, zei hij. ‘Hoe kom je aan dat shirt?’ Helaas voor Herman, maar dat blijft een geheim”, grijnst de verzamelaar.

Meer over sc Heerenveen in Staantribune #31, (na) te bestellen via de Staantribune Webshop.

terug naar overzicht

Lees verder...