Het Staantribune Museum: Het scorebord van Royal Racing Wetteren

In het Staantribune Museum wordt regelmatig iets ‘bijgezet’. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl. Deze week: het Belgische scorebord van Royal Racing Wetteren van Staantribune-redacteur Joris van de Wier.

Bol.com

Er zijn weinig dingen die meer ‘Belgisch lagerdivisievoetbal’ schreeuwen dan de kleurrijke borden met de uitslagen en standen die in veel Vlaamse voetbalkantines hangen. Overal kom ik die tegen als ik bij onze zuiderburen ga vincken. En nu heb ik er zelf eentje die trots in het Schotse kantoor van Staantribune hangt.

Royal Racing Wetteren

Een tijdje geleden ging ik samen met fotograaf Marco ‘De Afbeelding’ Magielse wat stadionnetjes vincken in België. Eentje die hoog op onze lijst stond, was het verlaten stadion aan de Wegvoeringstraat in Wetteren, nabij Gent. Het is de ground waar Royal Racing Wetteren vanaf 1920 tot aan 2015 (vanaf 2003 onder de naam RRC Wetteren-Kwatrecht) voetbalde. Na de fusie met Standaard Wetteren werd het stadion overbodig en raakte het langzaam in verval.

De hoofdtribune van RRC Wetteren-Kwatrecht met stoeltjes van AA Gent

Verlaten grounds mag ik graag bezoeken en de hoofdtribune aan de Wegvoeringstraat alleen al is een bezoekje waard. Bovenin zit een boboruimte. Terwijl ik daar rondneusde, zag ik opeens het uitslagen- en standenbord hangen van RRC Wetteren-Kwatrecht. Wat zonde. Ik dacht bij mezelf hoe mooi het zou hangen in mijn kantoor in Schotland, waar ik woon. Als ik een ‘marginaal’ was geweest, zou ik het met geweld van de muur hebben getrokken. Maar ik liet het netjes hangen, ook al had waarschijnlijk niemand het gemist.

De borden in de kantine. Schijnbaar was de laatste wedstrijd tegen Nazi-Duitsland

Eenmaal thuis begon het te kriebelen en besloot ik de club een mail te sturen of ik het scorebord van Royal Racing Wetteren niet mocht hebben als toch niemand er iets mee zou doen. Na lang wachten kreeg ik antwoord dat ik het kon ophalen als ik wilde. Toevallig kreeg ik bericht net in een week dat ik in Nederland was. Het moest wel na 19.00 uur, dus ik koos een dag waarop een wedstrijd (Deinze – Eupen) in de buurt werd gespeeld om dat te combineren met het ophalen. Wetteren ligt namelijk niet naast de deur.

Bol.com

Ik haalde het bord op bij Georgette in de kantine van het Marcel De Kerpelstadion, waar de fusieclub nu speelt. Na de wedstrijd in Deinze ging ik naar huis met mijn hoofdprijs. Het enige probleem was dat ik het nog naar Schotland moest krijgen. Versturen is een te groot risico, want vaak wordt er met pakketten gegooid. Ik besloot het daarom met het openbaar vervoer te doen. Dat bleek Het Grote Lijden te zijn. De borden zijn loeizwaar, zeker als je nog twee tassen moet dragen. De dagen erna had ik verkrampte polsen en spierpijn – als laf kantoorplankton ben ik natuurlijk niets gewend – maar de borden staan nu in Bathgate.

Het kantoor van Staantribune in Schotland. Tegenwoordig mét een Belgisch uitslagen- en standenbord

In het Staantribune Museum wordt regelmatig iets ‘bijgezet’. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl.

terug naar overzicht

Lees verder...