Het Mijnstadion van Beringen

In Belgisch Limburg staat een prachtig stadion, waarin nog maar zelden wordt gevoetbald: het Mijnstadion. Sinds de oorspronkelijke bespeler Beringen FC opging in een fusie, worden er alleen nog maar oefenwedstrijden in het stadion gespeeld. Binnenkort staat weer een mooi duel gepland in dit bijzondere stadion.

Bol.com

In 1924 bedacht de directie van de steenkoolmijn in het dorpje dat er meer vertier moest komen voor de mijnwerkers. Wat begon met onderling een balletje trappen, veranderde al snel in een officiële vereniging. In hetzelfde jaar zag Beringen FC – met stamnummer 522 – het levenslicht. Met rood-zwart gestreepte shirts, geïnspireerd door AC Milan, klom de club razendsnel op in de Belgische voetbalpiramide. Maar na diverse promoties en kampioenschappen ging het sinds de jaren zeventig langzaam minder met de club. Beringen had zich inmiddels vast in de Eerste Klasse gevestigd, maar behoorde het niet meer bij de top. Uiteindelijk zakte Beringen naar de Vierde Klasse. In 2002 fuseerde de club met KVV Vigor Beringen en werd het stamnummer 522 geschrapt.

Beringen FC – Sint Truiden VV: groundhoppareltje

Op zaterdag 6 juli 2019, 15.00 uur, is er weer een duel te bewonderen in Beringen. Enkele oud-spelers van Beringen FC nemen het dan op tegen oud-spelers van Sint Truiden VV. Die club werd, net als Beringen FC, in 1924 werd opgericht. Los van het feit dat dit al een mooi duel belooft te worden, is het voor groundhoppers een nóg mooier affiche.

Voor dit duel is namelijk een speciaal programma opgezet voor groundhoppers. Vanaf elf uur ’s ochtends zijn ze al welkom in het Mijnstadion. Je krijgt een uitgebreide rondleiding, waarbij je door de spelerstunnel, kleedkamers en de kantine komt. Verder zijn de groundhoppers tot 14.00 uur welkom in de Theodarduskerk, die tegenover het stadion staat. De kerktoren van vijftig meter hoog mag worden beklommen om zo nog foto’s te kunnen maken van het stadion. Daarna gaan de poorten van het stadion open voor alle toeschouwers.

Foto’s: Robert Vermanen (www.watergatehopper.nl)

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...