Groundhoptip: De echte Barcelona Derby

Waarschijnlijk heb je nog nooit van deze derby gehoord: UE Sant Andreu – CE Europa. Dat het zo’n onbekend affiche is, komt natuurlijk mede omdat Barcelona wordt geregeerd door een van de grootste voetbalclubs ter wereld. Voetbal is bijna een religie in mijn stad. Je kunt overal voetbal ruiken: op elke hoek, op ieder balkon en in iedere bar of winkel. Soms moet je eens de makkelijke route verlaten en verder kijken dan je neus lang is.

Bol.com

Vergeet de grote voetbalclubs, moderne stadions waar bier niet is toegestaan en waar je raar wordt aangekeken als je de wedstrijd staand volgt. Ook in Barcelona is genoeg ruimte voor een alternatieve route.

Unió Esportiva Sant Andreu

Unió Esportiva Sant Andreu is gevestigd in Sant Andreu. Schotse arbeiders die in de negentiende eeuw naar de stad kwamen, richtten Football Club San Andrés op. De club ging door het leven als Football Club Esocès, vanwege de herkomst van de spelers. Maar na een paar wedstrijden hield het team ermee op. In 1909 kreeg Sant Andreu weer een eigen voetbalteam: Club Z, opgericht door een groep jonge mannen. Het bestuur veranderde later de naam in Andreuenc Club de Futbol en enige jaren later splitste L’Avenç Del Sport zich af.

In 1925 fuseerden beide teams weer. De club begon op nationaal niveau te spelen onder de naam Unió Esportiva Sant Andreu. UESA was in de jaren veertig en zeventig een eerstedivisionist, wat de beste prestatie van de club was, die destijds veel supporters had. Tijdens de fascistische dictatuur in Spanje werd de club gedwongen zijn naam en clublogo te veranderen, Catalaanse elementen moesten er uit. Tegenwoordig speelt de club in de derde divisie mét de kleuren van Catalonië op het tenue: vier rode strepen op een gouden schild.

Club Esportiu Europa

In 1907 werd Club Esportiu Europa opgericht in Gràcia, een van de meest authentieke en culturele wijken van Barcelona, met een geweldig nachtleven. De oprichters lieten de club enige jaren later met schulden achter, maar voor hun opvolgers was het goedkoper om de rekeningen te betalen dan een nieuwe club op te richten. Om een nieuwe doorstart te maken, veranderden zij de clubnaam wel in Club Deportivo Europa.

Bol.com

In de jaren twintig – de gouden periode van de club – kreeg CD Europa een iconische element: een blauwe ‘escapulari’ (een ‘V’) op het witte tenue. De club was een van de tien oprichters van het eerste Primera División-seizoen in 1928. Ook bereikte CD Europa de Spaanse bekerfinale, waarin het werd door Athletic Bilbao.

‘Echte Barcelona derby’

UE Sant Andreu en CD Europa worden in Barcelona beschouwd als buitenbeentjes naast het grote FC Barcelona en Espanyol. De ‘Echte Barcelona Derby’ is een verborgen juweel voor voetballiefhebbers. De rivaliteit tussen beide clubs is groot en die is er niet minder op geworden in de lange periode dat de twee teams niet tegenover elkaar stonden, omdat ze zich in verschillende divisies speelden. In Sant Andreu is de sfeer goed en de prijzen vriendelijk.

In tegenstelling tot de torenhoge prijzen in Camp Nou, kost een entreeticket hier slechts twee euro. Je kunt hier de wedstrijd staand volgen met een biertje in de hand. En je kunt met de mensen om je heen een praatje maken over van alles en nog wat. Wat een geruststelling dat dit nog bestaat.

Heb jij, net als Naxto Groundhopper, ook een groundhoptip? Mail die dan naar ons! Meer tips in Staantribune #23, dat geheel in het teken staat van groundhoppen. Je kunt het nummer nabestellen in de Staantribune Webshop.

terug naar overzicht

Lees verder...