Aanvoerder Roberts Uldriķis en (de vandaag jarige) keeper João Virgínia van Cambuur Leeuwarden namen afgelopen zaterdag tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Café Cambuur de eerste exemplaren in ontvangst van Voetbalstad Belfast van Wouter Schollema. De schrijver en historicus is in zijn vrije tijd werkzaam als leraar Nederlands bij de eredivisieclub uit Leeuwarden.
Schollema reisde de afgelopen jaren negenmaal naar Belfast, waar nog altijd de littekens zichtbaar zijn van de Troubles, de burgeroorlog die de Noord-Ierse hoofdstad teisterde tussen 1969 en 1998. “Er is geen stad in Europa waar politiek en voetbal zo nauw met elkaar zijn verweven als in Belfast. Tot op de dag van vandaag spelen er sektarische motieven. Zo gaf onlangs nog een katholieke spits aan dat een transfer naar het protestantse Linfield voor hem absoluut is uitgesloten. Hij speelt nu voor het sportief en financieel minder aantrekkelijke Cliftonville, een katholieke club die aan het begin van de Troubles nog protestants was”, vertelde de auteur tijdens de presentatie.
Sektarische spanningen
Schollema zocht voor zijn boek onder meer uit hoe het Belfast Celtic verging, de meest succesvolle katholieke club, die in 1949 na meerdere sektarische incidenten verdween als profclub. Het protestantse Crusaders nam de plek van de veertienvoudig landskampioen in de Noord-Ierse competitie in. Ook bezocht de auteur Derry City, dat in 1973 uit de Noord-Ierse competitie stapte toen de sektarische spanningen toenamen.
Alleen protestantse spelers
Daarnaast ging de schrijver uit het Friese Buitenpost op bezoek bij Linfield, dat bijna dertig jaar geen uitwedstrijd speelde bij Cliftonville. Voor de recordkampioen, dat decennialang enkel protestantse spelers contracteerde, was het te gevaarlijk. Ook bezocht hij regelmatig het stokoude stadion The Oval, waarin Glentoran, de grote rivaal van Linfield, speelt.
Ondanks alle tegenstellingen voelde Schollema zich tijdens zijn reizen overal welkom. “Hoe absurd dat soms ook voelde. Het is een raar gevoel om eerst langs muurschilderingen te lopen die ISIS met de IRA vergelijken en oproepen tot allerlei haatgevoelens, om vervolgens in dezelfde straat in een tentje een sandwich te eten en door een aardige vrouw te worden uitgenodigd voor een kerkdienst. Zoals het ook gek aandoet om met personen van verschillende ‘kleuren’ door dezelfde straten te lopen en twee keer een heel ander verhaal te horen. Ook dat is Belfast.”
Lokale gemeenschap
“Wat ook opvallend is, is dat in deze relatief kleine stad maar liefst vier clubs op het hoogste niveau spelen, die regelmatig Europees voetbal halen. Die clubs zijn enorm belangrijk voor de lokale gemeenschap, nog meer dan in Nederland het geval is. Ze drijven vooral op vrijwilligers en gepassioneerde supporters. Die mensen waren blij om voor mijn boek te mogen vertellen over hun eigen club, de wijk en de stad. Alle clubs in Belfast zijn uniek in hun beleving, historie en ligging.”
Bestellen
Voetbalstad Belfast is verkrijgbaar bij alle betere boekhandels en natuurlijk in de Staantribune Webshop.