Gayfield Park – Arbroath FC

Iedere competitie heeft wel een favoriete uitwedstrijd. Zo gaan veel Nederlanders graag naar FC Volendam, omcirkelen Belgen het duel tegen KV Oostende en boeken Engelsen meteen een hotel als ze naar Blackpool mogen. De favoriete awayday van veel Schotten is Arbroath FC, niet toevallig ook aan de kust. Daar moeten Joris van de Wier en Jeroen Heijink dus heen voor de rubriek De Groundhop in het magazine en voor de Staantribune Podcast.

Bol.com

Arbroath is met 25.000 inwoners de grootste plaats in Angus, een provincie die vooral bekend is vanwege de biefstukken die er vandaan komen. Als kustplaats moet Arbroath het vooral hebben van de visindustrie. Met name de Arbroath smokie is tot ver over de landsgrenzen befaamd.

36-0 voor Arbroath

Iedere club heeft wel een claim to fame, hoe klein ook. De Red Lichties zijn een legendarisch onsuccesvolle club. Pas na 133 jaar won de club haar eerste kampioenschap, toen ze in 2011 de titel pakte op het vierde niveau. Sindsdien is Arbroath helemaal los, want in 2017 werd de club opnieuw kampioen van League Two en twee jaar later pakte ze zelfs de titel in League One. In 2022 miste Arbroath op een haar na het kampioenschap van het Championship, waarin het de enige semiprofclub was.

Maar deze drie titels vallen in het niet bij een wedstrijd op 12 september 1885 in de Scottish Cup. Noem in Schotland de naam Arbroath en iedereen met een redelijke voetbalkennis zal meteen antwoorden met ‘36-0’. Dat was namelijk de uitslag van Arbroath – Bon Accord die dag, nog altijd de grootste overwinning ooit in het Britse profvoetbal.

Het kon nog gekker

Het gekke is dat het nog veel hoger had kunnen uitvallen, want er werden ook nog vijf (volgens een lokale journalist) tot zeven (volgens de scheidsrechter) doelpunten afgekeurd. Helemáál curieus is dat die dag Dundee Harp met 35-0 won van Aberdeen Rovers, twintig kilometer ten zuiden van Arbroath. De scheidsrechter dacht overigens dat het 37-0 was, maar werd verbeterd door de secretaris van Dundee Harp, die daarmee onbewust zijn club een uniek record ontnam.

Bol.com

Over de 36-0 van Arbroath gaan veel verhalen. Zo zou Bon Accord eigenlijk een cricketteam zijn uit Aberdeen, maar die mythe is een paar jaar geleden ontmaskerd als fake news. Bon Accord was daadwerkelijk een voetbalclub. Eentje die er gewoon niet zoveel van kon.

(Artikel gaat verder onder de foto’s)

Doelman onder paraplu

Ook gaat het verhaal dat Arbroath-doelman Jim Milne de hele wedstrijd geen bal heeft aangeraakt en bijna de hele tijd onder de paraplu van een toeschouwer heeft gestaan om te schuilen voor de regen. Dat is helaas niet te achterhalen.

Bol.com

Wat wel klopt, is dat de achttienjarige John Petrie dertien doelpunten maakte. Nog altijd een record in de Schotse beker. Dat is de uitslag van de Red Lichties ook nog altijd in het bekertoernooi. In Groot-Brittannië is het niet meer de hoogste uitslag ooit, want enkele amateurclubs hebben in de loop der jaren grotere overwinningen geboekt. Maar als record in het Britse profvoetbal staat het als een huis.

Calimero-actie op Madagaskar

Dat deed het ook jarenlang internationaal, tot het in 2002 eindelijk uit de boeken werd gespeeld. In de hoogste divisie van Madagaskar versloeg AS Adema tegenstander Stade Olympique de l’Emyrne met 149-0. Alle doelpunten werden door Stade Olympique de l’Emyrne zelf gemaakt uit protest tegen een scheidsrechtelijke beslissing in de wedstrijd ervoor. Een calimero-actie die z’n gelijke niet kent, maar wel zorgde voor het schrappen van Arbroath – Bon Accord uit het Guinness Book of Records.

Lees het hele verhaal over Arbroath in Staantribune #51, na te bestellen in de webshop. Beluister ook de Staantribune Podcast over de club en de stad.

terug naar overzicht

Lees verder...