Football Manager Legends (11): Julius Aghahowa

Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen.

Bol.com

Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden, zoals Julius Aghahowa vergaan? FM-verslaafde Mattijs Mol stuurde zijn eigen favoriete speler in.

Julius Aghahowa

“Deze speler was in Championship Manager 01/02 een jaar of negentien en voor weinig – rond de 2,5 miljoen euro was genoeg – op te pikken bij Shakthar Donetsk. Eerder speelde hij voor clubs in Tunesië en in zijn moederland Nigeria. Behalve zijn 32 interlands, 14 doelpunten en 2 goals in de Champions League tegen Barcelona heeft hij zijn CM-potentieel helaas nooit echt bereikt.

Jammer voor hem, maar in het spel maakte hij alles waar. Zo maakte hij – onder mijn vleugels – bij zijn debuut in het eerste seizoen van Napoli meteen een hattrick en zorgde hij er binnen een paar jaar hoogstpersoonlijk voor dat diezelfde Italiaanse club voor het eerst in de geschiedenis de Champions League omhoog mocht hijsen. De finale werd gewonnen van Bayern München, met wederom drie goals van mijn Nigeriaanse vriend.

In vijf seizoenen van de Serie B naar de belangrijkste voetbalbeker van Europa: dat zou Maradona nooit gelukt zijn, maar deze ster dus wel. Hij stond steevast bovenaan mijn scoutingslijst en heeft mijn vertrouwen altijd terugbetaald in doelpunten. Welke held er op het lijstje dus bij moet: Julius Aghahowa!”

Bol.com

Top tien

Lees de hele Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg.

In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving. Je kunt het nummer bestellen in onze webshop. Football Manager is hier te bestellen.

terug naar overzicht

Lees verder...