Football Manager Legends (6): Cherno Samba

Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen.

Bol.com

Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden, zoals Cherno Samba vergaan? FM-verslaafde Robert Breukers licht de komende dagen tien spelers uit.

Nummer 5: Cherno Samba

Als kind 132 doelpunten maken in 32 wedstrijden. Lionel Messi, Pelé, Maradona? Nee, we hebben het over Cherno Samba, de hoop in bange dagen voor de Engelse natie. In het spel maakte hij vaak binnen afzienbare tijd de overstap naar Manchester United, om daar zeker tien jaar ‘1 op 1’ te lopen en prijs na prijs binnen te halen.

In het echte leven ging het Cherno iets minder af. Spelend in de jeugd van Millwall werd hij door alle grote clubs in de gaten gehouden. Liverpool zou zelfs een officieel bod hebben uitgebracht. Hij doorliep de jeugdelftallen van Engeland tot en met U20, maar daarna stokte zijn ontwikkeling.

Zijn debuut bij Millwall kwam er nooit van en na omzwervingen in Spanje (Cádiz en Malaga), Engeland (Plymouth en Wrexham), Finland (Haka), Griekenland (Panetolikos) en Noorwegen (FK Tonsberg) besloot Samba op z’n 27e dat het mooi was geweest. Als lichtpuntje valt nog wel te vermelden dat hij tot vier interlands voor Gambia wist te komen.

Bol.com

Top tien

Lees de hele Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg.

In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving. Je kunt het nummer bestellen in onze webshop. Football Manager is hier te bestellen.

terug naar overzicht

Lees verder...