Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen.
Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden, zoals Tonton Zola Moukoko, vergaan? FM-verslaafde Robert Breukers licht de komende dagen tien spelers uit.
Nummer 2: Tonton Zola Moukoko
De meest bekende centrale middenvelder die Championship/Football Manager heeft voortgebracht. In Championship Manager 1999/2000 – toen de beste spelers nog simpel op een rijtje stonden in de databases – was je maar al te blij als je deze speler tegen het lijf liep. Voor slechts 1.500.000 guldens (voel je je al oud?) kon je deze Zweed met Congolees bloed ophalen bij Derby County. Hij haalde altijd het niveau wereldklasse.
Maar dat was in real life helaas niet het geval. Hij maakte slechts minuten bij clubs als – houd je vast – Carlstad United, IK Sleipner, Syrianska KF, Atlantis FC en IFK Lidingö FK. Naarmate zijn carrière vorderden ging het steeds meer bergafwaarts met Moukoko. Het meest memorabele aan Tonton is dat hij een eigen (Nederlandse) voetbalquiz heeft, de Tonton-quiz, zie: https://www.facebook.com/Tontonzolamoukoko.
Top tien
Lees de hele Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:
- #10: Mika Ääritalo
- #9: Anthony Vanden Borre
- #8: Sherman Cárdenas
- #7: Mark Kerr
- #6: Tó Madeira
- #5: Cherno Samba
- #4: Kim Källström
- #3: Maxim Tsigalko
- #2: Tonton Zola Moukoko
- #1: Lebohang Mokoena
Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg.
In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving. Je kunt het nummer bestellen in onze webshop. Football Manager is hier te bestellen.