Football Manager Legends (3): Sherman Cárdenas

Elke editie van het voetbalmanagementspel Championship Manager – sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) – had ze: wonderkinderen die in de loop van het spel altijd kwamen bovendrijven. Jonge talenten die je koste wat het kost – en vaak gratis of voor een prikkie – naar je club kon halen. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk Freddy Adu, die op zijn veertiende al een contract tekende bij D.C. United. De kans is groot dat zelfs je schoonmoeder van Freddy heeft gehoord. Maar hoe is het al die andere digitale helden, zoals Sherman Cárdenas, vergaan?

Bol.com

FM-verslaafde Robert Breukers licht de komende dagen tien spelers uit.

Nummer 8: Sherman Cárdenas

Iedereen die Football Manager 2007 heeft gespeeld, kent deze naam of heeft met Sherman Cárdenas gespeeld. Wanneer je begon met een club met een beetje transferbudget, dan was de aankoop van de Colombiaan topprioriteit. Voor een kleine twee miljoen kon je Sherman op zestienjarige leeftijd overnemen van zijn toenmalige club Atlético Bucaramanga. Je liet hem een paar jaartjes rijpen en dan was je vervolgens gegarandeerd van twintig doelpunten per seizoen. Niet slecht, voor een aanvallende middenvelder. Natuurlijk stonden de rijke clubs vervolgens in de rij om hem van je over te nemen voor een flinke pak geld.

In het echte leven is het anders gelopen voor Sherman. Hij maakte nooit de oversteek naar Europa en speelde geen interlands voor zijn vaderland. Wel maakte hij zijn minuten in respectievelijk Colombia, Brazilië en Ecuador bij respectabele clubs als Millionarios, Atlético Nacional, Atlético Mineiro en L.D.U. Quito.

Top tien

Lees de hele Top 10 van FM-verslaafde Robert Breukers:

Bol.com

Volwassen mensen trekken hun beste kostuum aan voor een fictieve voetbalwedstrijd of geven persconferenties onder de douche. Middelmatige spelers worden aangeklampt voor handtekeningen, omdat hun reputatie in het spel die van in het echte leven overtrof. Het voetbalmanagementspel Championship Manager, sinds 2004 Football Manager (kortweg FM) geheten, levert al meer dan 25 jaar gekke taferelen en ongetwijfeld meer dan één echtscheiding op, maar bovenal brengt het een opmerkelijk gevoel voor fantasie teweeg.

In Staantribune #24 vertelt Filip van der Elst over zijn hardnekkige FM-verslaving. Je kunt het nummer bestellen in onze webshop. Football Manager is hier te bestellen.

terug naar overzicht

Lees verder...