FC Vlaardingen: ’Knokken om onze centen’

Met de verwachting dat Vlaardingen medio jaren zestig meer dan 120.000 inwoners zou tellen, stapte het bestuur van Fortuna Vlaardingen in 1955 vol overtuiging in het profavontuur. De explosieve inwonersgroei zou echter uitblijven, waardoor de potentie nooit werd gerealiseerd. De club keerde in 1974 terug naar de amateurs. Tegen beter weten in nam FC Vlaardingen ’74 de licentie over, maar die club was slechts een kort leven beschoren.

Bol.com

FC Vlaardingen haalt alleen het nieuws als de salarissen weer eens niet betaald kunnen worden. “Ik verdiende maar een paar honderd gulden per maand”, aldus oud-international Wim Koevermans, die in zijn jonge jaren voor Vlaardingen speelde. “Voor mij was het niet meer dan een extra spaarcentje, omdat ik nog studeerde aan het CIOS. Andere spelers hadden echter een hypotheek te betalen, dus als de salarissen te laat uitbetaald werden, liepen de spanningen hoog op. Soms kwam de penningmeester niet opdagen of konden niet alle spelers tegelijkertijd betaald worden. Dan was het letterlijk knokken om onze centen in de kleedkamer.”

Faillissement

Koevermans kent daarna nog een mooie loopbaan als speler en trainer. Hij vertrekt in 1980 naar Fortuna Sittard en maakt het faillissement dus niet mee. Dat faillissement is onafwendbaar. De concurrentiestrijd met SVV, Sparta en Feyenoord is niet langer vol te houden. Bij de belastingdienst heeft FC Vlaardingen op een gegeven moment een schuld van 100.000 gulden en salarissen worden niet of nauwelijks meer betaald. Slechts een paar honderd toeschouwers staan er nog de langs de lijn.

Na het seizoen 1980-1981 wordt de balans voor de laatste keer opgemaakt. FC Vlaardingen eindigt als voorlaatste in de eerste divisie, net onder FC Amsterdam en SC Amersfoort. Clubs die het voorbeeld van de Vlaardingers een jaar later zullen volgen. Supporters ervaren de ondergang nauwelijks als een klap.

Protest

Autohandelaar en clubvoorzitter Van der Gaag valt het naderende faillissement van FC Vlaardingen echter zwaar. Hij houdt daarom een protesttocht met tientallen auto’s om de gemeente te dwingen een eenmalige subsidie te verlenen. “Maar de gemeente wilde van het profvoetbal af en had de club nog geen enkele keer de helpende hand toegestoken.” Dat doet de gemeente ook die keer niet en dus verdwijnt het profvoetbal uit Vlaardingen.

Bol.com

Lees meer over de ondergang van FC Vlaardingen in Staantribune #15. Meer over de verdwenen clubs uit het betaalde voetbal in het boek Verdwenen Profclubs van Martijn Schwillens, verkrijgbaar in de Staantribune Webshop.

Foto: Pro Shots/Voetbal International

terug naar overzicht

Lees verder...