De Groundhop: La Bombonera

Staantribune-lezer Ron Coppens maakte samen met twee voetbalmaten de droomtrip voor elke groundhopper: een voetbalreis van twaalf dagen door Argentinië, waar zij maar liefst achttien wedstrijden bezochten. In aanloop naar de Groundhopdag op zaterdag 30 maart in De Adelaarshorst in Deventer, plaatsen we elke dag een deel uit Rons dagboek. Dit keer bezoekjes aan onder andere La Bombonera.

Bol.com

Aanvankelijk wisten we niet wat we op deze dag zouden gaan doen. Misschien de toerist uithangen? Maar dankzij een last minute wijziging van de Argentijnse voetbalbond konden we vandaag zowaar een ‘dubbel’ doen! De bond had namelijk besloten om de wedstrijd van Quilmes van het weekend naar de dinsdag te verplaatsen, perfect! Als voorwedstrijd gingen we naar Talleres de Remedios de Escalada, een erg leuk clubje in een vage wijk, waar we erg gastvrij werden ontvangen. Bij binnenkomst werden we geholpen door een jongen van een jaar of zestien, die goed Engels sprak. Hij had een maand in Londen gewoond om Engels te studeren en in die periode Amsterdam bezocht, dus hij vond het leuk dat hij Engels tegen ons kon praten.

Hij liet het secretariaat zien, de prijzenkast en hielp zelfs bij het verkrijgen van een maaltijd. Vervolgens kregen we een leuke wedstrijd te zien, waarna we tevreden het stadion verlieten. We bestelden een Uber en bij een temperatuur van 35 graden reden we naar Quilmes. In een auto zonder airco, die bij elk stoplicht moeizaam startte, was dat aardig afzien.

Quilmes – Chacarita Juniors

Voor nog geen driehonderd pesos (ongeveer zeven euro) stonden we na een uurtje in Quilmes, waar het best druk was. De thuissupporters hadden sinds oktober geen winstpartij meer gezien, maar waren toch in groten getale naar het stadion gekomen. De mensen om ons heen vonden het leuk dat we uit Nederland kwamen om hun club te bezoeken en onze posts op Twitter werden massaal geliked. Ze vonden het geweldig dat hun club, op een gewone dinsdagavond, zo in the picture werd gezet. Quilmes is een absolute aanrader, al zijn er ook wel een thuiswedstrijden waarbij weinig fans aanwezig zijn. Dit jaar strijdt de club tegen degradatie naar het derde niveau, maar hopelijk keert Quilmes binnen enige seizoenen weer terug op het hoogste platform.

La Bombonera, de voetbaltempel

Een voetbalreis naar Buenos Aires zonder een bezoek aan Boca Juniors, tja.. Dat telt het eigenlijk niet. De tiende wedstrijd van onze trip – wat overigens niet zo voelde – werd in Estadio Alberto J. Armando, oftewel La Bombonera, gespeeld. Eerder die week hadden we al een fietstour gemaakt door La Boca, de wijk rond het stadion, onder leiding van Remi. We dansten wat tango, namen wat kiekjes en aten een empanada. Lekker toeristisch dus. Maar goed, La Bombonera dus. Dat stadion. Die mensen. Die muurschilderingen… Helaas speelde Boca Juniors niet meer mee om de titel. De club moet dit seizoen hard strijden om vierde te worden. Ook Atletico Tucumán, de tegenstander van vandaag, is in de race voor die eindklassering. De sfeer was bij vlagen geweldig, maar de bezoeken aan andere clubs waren in sommige gevallen net zo imponerend.

Bol.com

Lees ook in deze serie over groundhoppen in Argentinië: Rosario Central – River Plate, Vélez Sarsfield – Colón de Santa Fe, San Lorenzo – Newell’s Old Boys, Op bezoek bij Almagro en Banfield, Racing Club – Godoy Cruz, Boca Juniors – Atletico Tucumán, Club Sportivo Italiano – Victoriano Arenas, Lanús – Rosario Central, Huracán en de Avellaneda Derby, El Monumental van River Plate en een bezoek aan Newell’s Old Boys.

terug naar overzicht

Lees verder...