De Groundhop: Preußen Münster – FC Kaiserslautern

De stadionspeaker heeft er zin in als hij de opstellingen van SC Preußen Münster tegen 1.FC Kaiserslautern aankondigt. “Een Traditionsduel op zaterdagmiddag om 14.00 uur, schöner kann kein Nachmittag sein”, jubelt hij door de microfoon. Een kleine twee uur later zijn de thuisfans door het dolle na een spraakmakende 3-2 zege. De omroeper kreeg gelijk, veel mooier wordt het leven van een supporter niet.

Bol.com

Hoewel het vanmiddag een wedstrijd op het derde Duitse niveau betreft, gaat het hier wel degelijk om een affiche waar de historie vanaf druipt. Al moeten we daarvoor zoeken in het pre-Bundesliga-tijdperk. Het programmaboekje van SC Preußen Münster blikt terug op 30 juni 1951, de dag waarop beide clubs elkaar in het Olympiastadion van Berlijn troffen in das Endspiel om het Deutsche Meisterschaft.

Het groen-zwarte SC Preußen 06 was tweede geworden in de Oberliga West en 1. FC Kaiserslautern eindigde als Meister van de Oberliga Südwest. Na een soort nacompetitie met groepen van vier clubs mochten beide groepswinnaars strijden om de landstitel. In een volgepakt stadion (bronnen spreken van 85.000 tot 100.000 toeschouwers) kronen die Roten Teufel uit Kaiserslautern zich tot kampioen.

3. Bundesliga

Zoveel fans zitten er bijna zeventig jaar later niet. Ruim achtduizend supporters hebben de moeite genomen hun clubs te ondersteunen in de 3. Bundesliga. SC Preußen Münster was erbij tijdens het oprichtingsseizoen van de Bundesliga, halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw. Het degradeerde meteen en bereikte nooit meer het hoogste niveau. Kaiserslautern, vier keer Duits kampioen, speelde Champions League, maar zakte in 2012 weg uit de Bundesliga en moest in 2018 nog dieper afdalen. In hun eerste seizoen in de 3. Bundesliga strandde Lautern op de negende plaats, één punt achter de gastheren uit Münster.

De organisatie van de 3. Bundesliga is daarentegen aan een ware promotour begonnen. De Präsident van SCP rept over die stärkste 3. Liga in der Welt. Het marketingteam van de DFB wakkert het échte voetbalgevoel verder aan met termen als: ‘Die 3. Liga ist eine Heimat für Fußballromantiker’ en refereert aan het pure voetbal. We zijn hier dus aan het juiste adres.

Bol.com

Jaren ’80

Als we het voorplein naar de hoofdingang oplopen, zien we voor elk hek een grote plastic tas liggen voor de lege flessen, een typisch Duits gebruik waarmee daklozen wat geld verdienen. Aan de rechterzijde staan nog een paar mooie authentieke muurkassa’s waar achter de kleine gaten nog kaartverkopers schuilgaan. Het stadion ademt volop de jaren tachtig uit, met ouderwetse hekken, betonnen staantribunes en een sintelbaan.

Vanaf onze staanplaats in Vak L staart een grote groene Frankenstein-graffiti ons aan. In de rust besluiten we even aan die zijde te gaan kijken om de schildering te fotograferen. Kennelijk betreden we hierbij het gebied van de fanatieke Münster-fans. Ze hebben hier een eigen vak. Een spichtige jongeman komt op ons af. Hij gebiedt beleefd doch dwingend geen foto’s te maken van de fanatieke supportersschare. Hij vraagt waar we vandaan komen en van welke club we fan zijn. Dan meldt hij dat fans van andere clubs niet welkom zijn. Warum? Weil Münster uns gehört. Zo scherp heb ik het zelf nog niet vaak meegemaakt. We wensen hem een fijne Mittag en gaan weer terug naar ons vak waar het juist een vrolijke alternatieve boel lijkt te zijn van fans van divers pluimage.

Het voetbal

Bij rust staat het 0-1 voor de gasten. Als een Kaiserslautern-speler geblesseerd naar de grond gaat, klinkt het massaal: Steh auf du Sau oftewel “Sta op, zwijn!” In de tweede helft juicht het vak met Kaiserslautern-fans al bijna voor een tweede treffer als hun club een strafschop mag nemen. De inzet wordt gestopt door de Münster-goalie en het stadion veert op van opluchting. Twintig seconden later slaat die om in extatische vreugde als de doelman met een uittrap een aanvaller bereikt. Die countert verder, speelt over en de 1-1 staat op het bord. De mannen voor ons worden helemaal gek.

Toch komen de gasten op 1-2, maar wederom trekt de thuisclub de stand gelijk. Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal zijn we getuige van een bizar eigen doelpunt van de Kaiserskautern-Torwart. De doelman lijkt de bal royaal voor zijn doellijn klemvast te onderscheppen, trekt de bal naar zich toe en laat het leer dan dik achter de lijn vallen: 3-2 voor SC Preußen Münster. De vijftigers en zestigers voor ons in clubshirt zijn even helemaal van de wereld. De stadionspeaker bleek over voorspellende gaven te beschikken: mooier kan een voetbalmiddag niet worden.

Foto’s: Ted Gijsel

Bol.com
Heb jij net als Stijn Slaats een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

 

terug naar overzicht

Lees verder...