De Groundhop: Huracán en de Avellaneda Derby

Staantribune-lezer Ron Coppens maakte samen met twee voetbalmaten de droomtrip voor elke groundhopper: een voetbalreis van twaalf dagen door Argentinië, waar zij maar liefst achttien wedstrijden bezochten. In aanloop naar de Groundhopdag op zaterdag 30 maart in De Adelaarshorst in Deventer, plaatsen we elke dag een deel uit Rons dagboek. Dit keer aandacht voor o.a. de Avellaneda Derby.

Bol.com

Voor de wedstrijd van Huracán waren we erg bezorgd of we wel binnen zouden komen. Via social media maakten mensen ons bang met teksten dat de club niet aan non socios of buitenlanders zou verkopen. Een oproep op Twitter veranderde echter de zaak. Supporters van de popular-tribune achter het doel boden meteen hulp. Ook de persvoorlichter van de club werd in een Twitter-conversatie ‘ingekopieerd’. We kregen drie gratis tickets en we zouden haar voor de wedstrijd nog even ontmoeten.

Na de gebruikelijke politiecontroles gingen we naar binnen. We genoten, wat een geweldig stadion, met die enorme staantribunes, betonnen stoelen en de kenmerkende toren. Het wordt niet voor niets El Palacio genoemd: het paleis. De persvoorlichter liet ons elk hoekje van het stadion zien en we werden zelfs geïnterviewd voor Huracán TV. Ook mochten we de presidentiële box in, waar we de voorzitter de hand schudden, die een speciaal welkomstwoord sprak.

Na dit tafereel liep de persvoorlichter richting het veld. Tien minuten voor de afstrap zette ze de poort open en wij, nuchtere Nederlanders, mochten even over het veld lopen. Bizar. Huracán vecht ook voor een plekje in de Copa Libertadores, maar verloor kansloos van Unión Santa Fe (1-3). Maar dat interesseerde ons natuurlijk niet. Wij zaten negentig minuten als een zombie voor ons uit te staren, niet gelovende wat we zojuist hadden meegemaakt.

Huracán - Unión Santa Fe (1-3)

CA Independiente – Racing Club

Na de wedstrijd namen we een taxi en binnen vijftien minuten stonden we middenin de volgende kolkende mensenmassa in Avellaneda, voor de Avellaneda Derby tussen CA Independiente en Racing Club. Via via namen we seizoenkaarten over voor de tribune achter het doel. Bij Independiente heb je vlakbij het stadion een veld – nou ja, een zuipveld – waar de supporters voor de wedstrijd feest vieren. De sfeer zat er goed in.

Bol.com

Anderhalf uur voor de wedstrijd betraden we het stadion. Het begon hard te regenen, maar dat gaf gek genoeg wel een geweldige lading aan de wedstrijd. Doorweekt stonden we op de staantribune, waar we al springend en trillend op het beton de meest beladen pot van de twee weken zagen. Ook in dit stadion hingen supporters metershoog in de hekken. Ik vroeg me af hoe zij zo hoog konden komen. Het zal de combinatie van ervaring en lef wel zijn.

Independiente is normaal gesproken heer en meester in de Avellaneda Derby tegen Racing Club. Maar dit jaar strijdt Racing Club voor de titel en lijkt Independiente zelfs voor de Copa Sudamericana af te moeten haken. Racing Club scoorde binnen vijf minuten de 0-1. Hoe er werd gejuicht toen Independiente de gelijkmaker scoorde, zal ik niet snel meer vergeten. Wat een passie! Met wat geluk konden we op onze benen blijven staan. Helaas viel de 1-2 al in het begin van de tweede helft en de thuisploeg was niet bij machte om hier iets tegenin te brengen. In de laatste minuten werd het ook nog 1-3. Na afloop dronken we nog een biertje op straat en genoten intens na.

Lees ook in deze serie over groundhoppen in Argentinië: Rosario Central – River Plate, Vélez Sarsfield – Colón de Santa Fe, San Lorenzo – Newell’s Old Boys, Op bezoek bij Almagro en Banfield, Racing Club – Godoy Cruz, Boca Juniors – Atletico Tucumán, Club Sportivo Italiano – Victoriano Arenas, Lanús – Rosario Central, Huracán en de Avellaneda Derby, El Monumental van River Plate en een bezoek aan Newell’s Old Boys.

terug naar overzicht

Lees verder...