De derby van La Palma

Voetbal houdt de hele wereld bezig. Ook op de zonnige Canarische Eilanden, waar UD Las Palmas en CD Tenerife de dienst uitmaken. De ploegen vertegenwoordigen beide een eiland en proberen elk jaar boven de ander uit te stijgen om de vertegenwoordiger van het Canarische voetbal te zijn. De meeste Canarische Eilanden staan traditioneel achter een van deze twee clubs, behalve La Palma, waar de inwoners zich alleen maar bezighouden met Mensajero of Tenisca. Voor hen is dat de échte derby van La Palma. Waarom juichen de palmeros niet gewoon voor een grote club?

Bol.com

Volgens Pablo López Ortega, een expert van het Canarische voetbal, zit dat als volgt: “Ten eerste heeft het ermee te maken dat het eiland La Palma altijd al veel persoonlijkheid heeft gehad, een sterke eigen identiteit. Dat is op sommige eilanden minder zo. Ook heeft La Palma sinds jaar en dag een goed ontwikkeld cultureel niveau, vooral tijdens periodes dat er in Spanje dictaturen waren en het eiland een plek was waar veel liberale en progressieve denkers samenkwamen. Ten tweede zijn Mensajero en Tenisca oude clubs, twee van de oudste clubs op de Canarische Eilanden.”

Burenruzie sinds 1922

Inderdaad, Club Deportivo Mensajero en Sociedad Deportiva Tenisca komen beide uit 1922. En daar begint de burenruzie al. Beide clubs vinden namelijk dat ze eerder opgericht zijn dan de ander en eisen dan ook de bijnaam Decano op, wat Oudste betekent. Het lijkt er niet op dat een van de clubs in de toekomst haar nederlaag toe zal geven, ongeacht de onderzoeken die gedaan zijn naar de jaren twintig. Als de president van Tenisca bijvoorbeeld op video een oud document in handen gedrukt krijgt, waarop staat dat Mensajero voor Tenisca zou zijn opgericht, barst hij in lachen uit. “De grap van de dag!”

De derby van La Palma: CD Mensajero

De geschiedenis van deze voetbalclubs gaat dus ver terug, zo legt ook López Ortega uit: “Het zijn clubs die er al hartstikke lang zijn, sinds de vroege jaren in de ontwikkeling van het voetbal op de Canarische Eilanden. Mijn moeder bijvoorbeeld, heeft een tijdje op La Palma gewoond en vertelde me altijd dat toen ze nog jong was – in de jaren veertig – de mensen het toen al met veel passie over Tenisca en Mensajero hadden. Zoiets was op Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera en El Hierro niet het geval.”

Geschiedenis van Tenisca en Mensajero

Ondanks dat de clubs dus al sinds die tijd lijnrecht tegenover elkaar staan, zijn er geen belangrijke sociale, religieuze of politieke verschillen die ten grondslag liggen  aan de rivaliteit. In die zin lijken de ploegen wel op elkaar, al hoef je dat de fans niet te vertellen.

Bol.com

Een leuk weetje over Tenisca is dat de club de naam draagt van een prinses uit de tijd van de Benahoarieten, de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Zo houdt Tenisca de pre-Spaanse cultuur nog een beetje levend.

Voor de groundhoppers die dit lezen: het Silvestre Carrillo is de moeite waard

Aan de andere kant heeft Mensajero een nog wel interessanter verhaal, namelijk dat van haar stadion. Het Estadio Silvestre Carrillo – vernoemd naar de eerste clubpresident – is een uniek stadion in de wereld. La Palma is een bergachtig eiland, maar tegelijkertijd had de club een vlak terrein nodig om tribunes op te zetten. De oplossing? Het veld is tegen een ravijn aan gebouwd en ligt bovenop een kantoorgebouw. Het uitzicht is waanzinnig. Voor de groundhoppers die dit lezen: het Silvestre Carrillo is echt de moeite waard.

Artikel gaat verder onder de foto’s

Meest gewelddadige derby in de geschiedenis van het Spaanse voetbal

Omdat zowel het rode Mensajero als het witte Tenisca hooguit op het vierde niveau van Spanje spelen, is de derby van La Palma niet bekend buiten de Canarische Eilanden. En als Spanjaarden van de Derbi Palmero gehoord hebben, is het vanwege de editie van 1983. Op 2 oktober 1983 werkten Mensajero en Tenisca de meest gewelddadige derby in de geschiedenis van het Spaanse voetbal af.

Bol.com

Het was een wedstrijd waarin meer werd gevochten dan gevoetbald en bij het laatste fluitsignaal – met een stand van 1-1 – kwamen de supporters het veld op om de tegenstanders in de haren te vliegen en de scheidsrechter een kopje kleiner te maken. De arbiter en zijn assistenten moesten het ontgelden op een zwarte dag voor het Spaanse voetbal. Een paar dagen later maakte de Spaanse voetbalbond bekend dat er schorsingen waren uitgedeeld voor in totaal 48 wedstrijden.

Net als ruim een miljoen peseta’s boete, de sluiting van het stadion van Mensajero en de onmiddellijke schorsing van diens president. Een record in Spanje. De scheidsrechter moest de avond na de wedstrijd zelfs bij een vriend slapen, omdat boze supporters hem thuis opwachtten. Hij legde later uit: “Als ik de regels had nageleefd, had ik iedereen er met rood af moeten sturen. Maar dan was ik niet levend thuis gekomen.” Jaren later werd bekend dat mensen al hun spaargeld hadden gewed op een overwinning voor hun team.

Rivaliteit springlevend

Tegenwoordig is de rivaliteit nog steeds springlevend, maar willen de supporters nooit meer zoiets als de derby van 1983 meemaken. En aangezien Mensajero en Tenisca niet vaak in dezelfde divisie spelen, hebben de supporters andere manieren om de draak met elkaar te steken: welke club een mooier tenue heeft, wie een groter stadion heeft en natuurlijk wie ouder is. Uiteindelijk blijft het mooi om te zien dat de inwoners achter het team van hun eiland staan. López Ortega: “Uiteindelijk zijn de mensen op La Palma niet voor Las Palmas of Tenerife, en zelfs niet voor Barcelona of Real Madrid, maar voor hun eigen teams: Tenisca of Mensajero.” En dat zie je niet vaak.

Foto’s: C.D. Mensajero

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...