Vijf uur nadat FC Twente-aanvoerder Blaise Nkufo de schaal in zijn handen heeft en FC Twente landskampioen – vandaag in 2010 – is geworden, ligt Matthijs voor het eerst in de armen van Pascal Lutjenhuis. Het is de finale van een onbevattelijke dag. ’s Ochtends ging hij met kampioenskoorts naar Breda. Vlak na rust moest hij halsoverkop vanuit het uitvak terug naar Enschede. ’s Avonds om half tien werd hij voor het eerst vader, terwijl er in de stad een volksfeest aan de gang was. En zo staan er in Staantribune #30 nog veel meer mooie verhalen over die ene dag.
Als een van de grondleggers van Bagpipe Enschede, een van de fanatiekste supportersverenigingen van FC Twente, vader worden op de dag dat ‘jouw’ club voor het eerst sinds de oprichting in 1965 kampioen wordt. Beter dan 2 mei 2010 kan het nooit meer worden voor ‘Pee’, de bijnaam van Pascal Lutjenhuis.
Kampioensbaby
“Toen ik in het ziekenhuis Matthijs in mijn armen had, was boven de stad het vuurwerk te zien”, zegt Lutjenhuis. “Hij is de echte kampioensbaby. Zijn verjaardag zal altijd verbonden blijven met de titel. Een van de mooiste geschenken is ook het kampioenslogo met daarin de naam van Matthijs verwerkt.”
Ondanks een verplichte buscombi die dag, kwam de aanstaande vader in zijn eigen auto bij het Rat Verlegh Stadion, waar de kampioenswedstrijd tegen NAC werd gespeeld. “Ik mocht gewoon parkeren bij het uit vak, ook bij NAC vonden ze het bijzonder dat ik juist op die dag vader zou kunnen worden”, vertelt Lutjenhuis. “Omdat ’s morgens alles nog rustig was thuis, ben ik gewoon in de auto gestapt.”
Ongeloof
Een zege bij NAC was noodzakelijk om de voorsprong van één punt op naaste belager Ajax vast te houden. Direct na de vroege rode kaart voor Csaba Fehér kwam Twente op voorsprong. Bryan Ruiz, topscorer van de ploeg, profiteerde van een glijpartij van Ferne Snoyl: 0-1. Een kwartier voor tijd viel pas de beslissing, toen Chelsea-huurling Miroslav Stoch de bal in de verre hoek krulde. Op dat moment zat Pascal Lutjenhuis al in de auto naar Enschede.
“Raphael, een van mijn vrienden, tikte me in de vijftigste minuut op mijn schouder en vroeg: ‘Waarom belt jouw vrouw mijn vrouw om te zeggen dat je haar moet bellen?’ Ze kon mij blijkbaar niet bereiken, maar toen wist ik wel genoeg. De supporterscoördinator van NAC kende mijn situatie, reageerde vol ongeloof en hielp me om weg te komen.”
In de auto vierde Lutjenhuis vol emotie vervolgens het kampioenschap. “Ik had de radio aangezet en zat continu te bellen met thuis, vrienden in Schotland en de jongens in het uitvak. Toen de 0-2 viel, wist ik dat de titel wel binnen was. Nog voordat ik thuis was, rolden de tranen over mijn wangen. Het was een onwerkelijk moment.”
Nog meer mooie verhalen over FC Twente dat landskampioen werd in Staantribune #30, na te bestellen in de Staantribune Webshop.
Staantribune #30
Voor het coverartikel van deze editie kon Joris van de Wier nog net op tijd een van de laatste thuiswedstrijden van Brentford op Griffin Park vincken, voordat de coronacrisis uitbrak. In een uitgebreide reportage vertelt de Brits voetbal-expert over zijn liefde voor het stadion, dat hij meerdere keren en in verschillende hoedanigheden bezocht. Daarnaast reisde Julian Droog af naar Roemenië, waar hij op bezoek ging bij Ioan Sabău, volgens veel Feyenoordsupporters een van de beste spelers uit de jaren negentig, maar desondanks ietwat vergeten.
Verder schreef Menno Pot een persoonlijk verhaal over het Olympisch Stadion in Amsterdam (met schitterende foto’s!), en zoeken we uit hoe het ook alweer zat met de mysterieuze Voodooman, die 25 jaar geleden in een gifgroen pak langs het veld stond tijdens de Champions League-finale tussen Ajax en AC Milan. Had Ajax de Cup met de Grote Oren aan hem te danken?