De Adelaarshorst: kraamkamer van sterke verhalen

Deventer is hét bedevaartsoord in Nederland voor groundhoppers uit binnen- en buitenland. De Adelaarshorst is namelijk compleet verweven met de woonwijk en dat is uniek in ons land. Voor Staantribune #23 ging redacteur Julian Droog op zoek naar mooie verhalen op de Vetkampstraat. Een voorproefje!

Bol.com

Sinds de bouw van de nieuwe Leo Halle-tribune zijn de huizen volgens de bewoners van de Vetkampstraat iets donkerder geworden. Toch hoor je weinig mensen in de straat klagen over het stadion. “Als ik hier zit te werken, kijk ik af en toe een beetje naar buiten. Naar het stadion”, zegt bewoner Rick Wichgers, de nieuwste bewoner van de Vetkampstraat. “Dat helpt om rustig na te kunnen denken. Je wordt niet afgeleid door verkeer of mensen op straat.”

Fietsen

Eigenlijk wordt de rust alleen bruut verstoord voor en na iedere thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles. Op wedstrijddagen stroomt de straat vooral vol met fietsen. Zo is het huis van Ali Velderman, die het langst in de Vetkampstraat woont, een verzamelplaats voor haar kinderen, kennissen, vrienden van haar zoon en ga zo maar door. Allemaal parkeren ze de fiets in haar voortuin. “De scooters zetten ze ook weleens achter”, zegt Velderman. “Ik zorg altijd dat ik een biertje in huis heb voor ze. En boven liggen allemaal kleedjes, voor als het koud is. Die nemen ze dan mee naar het stadion. Vinden ze heerlijk. Allemaal zijn ze heel dankbaar, elk jaar krijg ik cadeaus.”

Inmiddels hebben zich, pak ’m beet, negenhonderd wedstrijden afgespeeld in Veldermans voortuin. Maar nog nooit bezocht ze een duel. “Ik heb
niets met voetbal. Maar binnenkort mogen twee kleinkinderen met de spelers het veld op, dan ga ik wel even kijken. Zij komen nu ook in de leeftijd dat ze voor het eerst met hun ouders naar de wedstrijden gaan. Dan is het wel handig dat oma hier woont. Mochten ze er dan een keer genoeg van hebben, kunnen ze gewoon naar mij toe lopen.”

Lees de hele reportage over De Adelaarshorst in Staantribune #23. Je kunt het magazine bestellen in onze webshop of kopen bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België!

Bol.com
terug naar overzicht

Lees verder...