Het shirt van Sampdoria

De bijnaam van Sampdoria, Blucerchiati, betekent in het Nederlands blauw-geringden. Het verwijst naar het blauwe shirt van Sampdoria met daarop een wit-rood-zwart-witte horizontale baan. Dit kleurenpalet ontstond na de fusie in 1946 tussen Sampierdarenese en Andrea Doria. Niet alleen de namen werden samen verpakt tot Sampdoria, ook de kleuren van de teams, rood-zwart en blauw-wit, kwamen terug in het tricot.

Bol.com

Het originele logo van Sampdoria bestond uit een iconisch rood kruis op een wit vlak, de Saint George’s Cross, al sinds de tiende eeuw het symbool van de thuisstad Genoa. De jaren daarna onderging het logo meerdere metamorfoses. Alleen de kleuren wit-rood hielden stand.

Nieuw logo

Rond 1980 kwam Sampdoria met een nieuw logo op de proppen: een ruige zeeman, muts op de kop, haar in de wind en pijp in de mond. In de havenstad Genoa beter bekend als Baciccia, vernoemd naar Johannes de Doper, in het Italiaans Giovanni Battista.

https://www.youtube.com/watch?v=ZeNH_e9AAL4

Mickey Mouse

Het ontwerp is gemaakt door Topolino. Het Italiaanse tijdschrift, dat uitgegeven wordt door Panini Comics, houdt zich normaliter bezig met stripverhalen van Walt Disney-figuren als Donald Duck en Mickey Mouse. In 1980 maakte het echter een uitstapje naar het voetbal. De Baciccia neemt sindsdien meestal een plekje in op de borst van de Blucerchiati en af en toe op de mouw. De Saint George’s Cross is nooit van het tricot geweken.

Bol.com

Win een origineel shirt!

Meer over Sampdoria in Staantribune nummer 35, dat hier is te bestellen. Vanwege onze nieuwe cover hebben we een speciale actie: we verloten het onderstaande kekke, originele Sampdoria-shirt uit de jaren tachtig van het merk NR (ter waarde van € 174,99). Geen fake remake, de originele stof (acryl), gemaakt in de NR-fabriek in Italië.

Het enige dat je hoeft te doen om mee te doen aan de loting, is vóór aanstaande vrijdag Staantribune 35 te bestellen in onze webshop en/of abonnee van Staantribune te worden!

Het shirt van Sampdoria

terug naar overzicht

Lees verder...